Vanaf vandaag, donderdag 1 december 2022, start de gemeente Woerden een proef van een Circulair Ambachtscentrum. De proef is een samenwerking tussen de gemeente Woerden, Stichting De Terugwinning, stichting Duurzaam Woerden en verschillende Woerdense organisaties om van afval weer nieuwe producten te maken. De proef is na een periode van twee weken verlengd, zodat er nu elke dinsdag en donderdag afval ingeleverd kan worden bij de Milieustraat van de gemeente.

Circulair Ambachtscentrum

Bij een Circulair Ambachtscentrum wordt onnodig weggooien van grondstoffen en materialen voorkomen door de Milieustraat te verbinden met bijvoorbeeld een reparatiewerkplaats, een kringloopwinkel en een onderwijsinstelling. Spullen die naar de Milieustraat worden gebracht, kunnen zo worden hergebruikt door ze te repareren, op te knappen of een nieuwe bestemming te geven.

Zo kan bijvoorbeeld een stoel met deuken en lakschade, via een innovatief proces, weer worden opgeknapt tot een stoel die in een tweedehands winkel kan worden verkocht. Daarbij staat niet alleen het tegengaan van grondstofverspilling maar ook de duurzame inzet van mensen centraal.

Vanochtend ontvingen wethouder Jelmer Vierstra, Stichting De Terugwinning en stichting Duurzaam Woerden de eerste bezoekers. Wethouder Vierstra “Ik ben blij met deze samenwerking en de bijdrage die we met elkaar kunnen leveren aan een circulaire economie. We hopen dat met deze proef de basis wordt gelegd voor een circulair ambachtscentrum met aandacht voor mens en milieu.”

Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt

Stichting De Terugwinning helpt mensen, onder andere met een afstand tot de arbeidsmarkt of statushouders, aan het werk in de eigen werkplaats. Ze doet dit al geruime tijd door onder andere fietsen op te knappen. En met succes. Onlangs werd, in het kader van armoedebestrijding, de 1000ste fiets uitgegeven.

Stichting De Terugwinning verwacht in de toekomst zo’n 30 extra werkplekken te kunnen creëren.

> Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

> Dit vind je vast ook leuk