De bomenactie is voorbij. Alle bomen hebben een nieuwe plek gekregen om op te groeien. Maar er zijn nog veer manieren om te helpen bij het vergroenen van Woerden. Bijvoorbeeld de actie Tegelwippen. Verwijderde tegels kunt u nog tot en met 31 oktober in Woerden gratis inleveren bij het Stadserf.

Precies 650 jaar geleden ontving Woerden haar stadsrechten. Om deze verjaardag te vieren, deelt Duurzaam Woerden 650 bomen uit. Op zaterdag 19 maart kunnen gratis jonge beuken, elzen, esdoorns, iepen en kardinaalsmuts (dichte struiken) worden afgehaald.

Beuk
Els
Esdoorn
Iep
Kardinaalsmuts

Over vele jaren (15 of meer) zien de bomen er uit als hierboven afgebeeld. Maar nu zijn het dunne takjes, die zorg nodig hebben. 

zo zien de zaailingen er nu uit
 

De natuur helpen

De natuur een handje helpen, dat is best nodig. Zeker na de recente storm waarbij weer enkele mooie exemplaren sneuvelden. Wij delen daarom jonge boompjes uit die je kunt ingraven in de tuin. In een ruime pot plaatsen op een terras kan ook. Een boompje in een pot is ook leuk om weg te geven aan een buur of bekende.

Afhaalpunten

Op zaterdag 19 maart, vanaf 10 uur, zijn deze “zaailingen” gratis af te halen voor inwoners van gemeente Woerden. Er worden afhaalpunten ingericht in Woerdense wijken en in Kamerik, Zegveld en Harmelen. Kom op tijd, want op is op!

  • Centrum, Duurzaamheidswinkel, Voorstraat 75
  • Molenvliet, De Regge 8
  • Rijnoevers, Barwoutswaarder 138
  • Snel en Polanen, Bergstrat 1 (Let o[p, pas na 14.00 uur!!)
  • Staatsliedenkwartier, Vossenschanslaan 76
  • Bloemenbuurt, Kromwijkerkade 26
  • Schilderskwartier, Johannes Bosboomstraat 17 (Let op, pas na 13.30 uur!!)
  • Harmelen, Kerkplein/Praatkuil
  • Kamerik, Beukenlaan 45
  • Zegveld, Korensloot 66
Verzorging
De eerste jaren is de verzorging heel simpel. Zorg dat je voldoende water geeft. Als je nog niet weet of je de boom langdurig in je tuin wilt hebben, zet hem dan in een (grote) pot. Dan kun je over enkele jaren nog beslissen of je hem weggeeft. Over enige tijd komen we met initatieven voor het doorgeven van de wat uitgegroeide bomen.
 
Meer bomen planten

Het landelijke platform MeerBomen.Nu (https://meerbomen.nu/) zet zich in om extra bomen op Nederlandse bodem aan te planten. Samen met particulieren, scholen, instanties, agrariërs, telers, groenbeheerders, bedrijven, ecologen en gemeenten gingen zij het afgelopen jaar voor 5.000-10.000 extra bomen in specifiek onze regio. En dat is gelukt! Hiermee willen zij CO2 compenseren, klimaatverandering vertragen en biodiversiteit in onze leefomgeving stimuleren. Samen kunnen we onze omgeving vergroenen, schoner en mooier. Dit jaar is het streven om ook weer 5 tot 10 duizend zaailingen te herplanten.

Wat is dat, een boomzaailing?

Wel eens van de ‘boomtastische’ MeerGroen-methode gehoord? De natuur ligt voor het oprapen en produceert ieder jaar weer een overdaad aan zaailingen… jonge boompjes die zich hebben uitgezaaid. Dit gaat vanzelf en kost helemaal niets. Zaailingen hebben een belangrijke functie. Het merendeel wordt opgegeten door wilde dieren en insecten. Sommige overleven en worden de nieuwe generatie bomen en struiken. Maar de meeste halen het niet. Ze sterven af en vergaan of ze worden verwijderd, weggemaaid en versnipperd als onderdeel van (nodig) regulier onderhoud. Zonde én dat kan anders.

Zo kun je meedoen

Wij gaan dit jaar opnieuw de uitdaging aan om 10.000 extra bomen in onze regio aan te planten maar daar hebben wij jouw hulp bij nodig. Jong of oud? Groene vingers of niet? Inwoner of instantie? Iedereen kan op eigen manier bijdragen, bijvoorbeeld door vanuit huis mee te helpen bij het opkweken van vlinderstruiken, bessen, vijgen, vlieren (heel gemakkelijk). Of door in het voorjaar een boom op eigen terrein aan te planten. Lees meer op deze website: www.plantvoorplant.nl/plant-een-boom/

Geen wildplant

Hoe graag we onze regio ook willen vergroenen, voorkom wildplant! Plant zonder overleg geen bomen aan op openbare gemeentegrond. Iedere gemeente heeft een eigen groenbeleid. Sommige soorten mogen bijvoorbeeld om praktische of ecologische redenen juist wel of juist niet op bepaalde plekken worden geplaatst. Samen met groenbeheer gaan we komend jaar bekijken waar we zaailingen en extra bomen kunnen aanplanten, want ook de gemeente wil graag vergroenen en bijdragen aan dit initiatief. In je eigen tuin of op eigen grond heb je uiteraard ruim baan. Veel plantplezier!

Terugkijken op een geslaagde actie

We mogen terugkijken op een geslaagde, gezellige en duurzame actie. Hieronder vind je een verslag in foto’s.