Hieronder vind je allerlei duurzame activiteiten zoals evenementen, presentaties, bijeenkomsten, workshops en bijzondere datums. De activiteiten van Duurzaam Woerden staan bovenaan, daaronder de agenda met andere activiteiten.

Vragen over de agenda of zelf een tip? Mail naar info@duurzaamwoerden.nl.

Activiteiten van Duurzaam Woerden

Mei en Juni 2024
Ruilkast Reizen

Alle reisgidsen, reisboeken, landkaarten, wandelkaarten, boeken met reisverhalen enz. zijn welkom. Wat u kwijt wilt kunt u brengen naar de duurzaamheidswinkel en misschien ligt er voor u ook iets tussen wat interessant is. Tot ziens in de winkel.

22 mei 2024
10.00 tot 13.00 uur
Spreekuur: biodiversiteit in eigen tuin en buurt

Advies door Astrid Somers
Hoe staat het met de biodiversiteit in mijn eigen tuin en buurt? Hoe kan ik dat zien? En wat moet ik doen om de biodiversiteit te verbeteren? Hebt u deze en vergelijkbare vragen? Astrid Somers van het Biodiversiteitsteam helpt u op weg.
Astrid merkte, dat het aantal soorten planten en dieren rond de Cattenbroekerplas erg achteruitging. Ze maakte een inventarisatie, verdiepte zich in de mogelijkheden om dit te verbeteren en overtuigde uiteindelijk de gemeente van een beter groenbeheer in dit gebied. Astrid zit op 22 mei van 10.00 tot 13.00 uur klaar in de Duurzaamheidswinkel om biodiversiteitsvragen te beantwoorden en om mee te denken over uw vragen en situatie.                                                                                Aanmelden niet nodig en toegang gratis.

22 mei 2024
19.30-21.30 uur
Energiecafé Kamerik

Op 22 mei willen we als burgerinitiatief Warm Kamerik met dorpsgenoten in gesprek gaan over de veranderingen rondom energie oftewel de energietransitie. Wat leeft er in ons dorp? Hoe houden we het betaalbaar voor iedereen? Wat kunnen we zelf doen en wat samen? De overheid wil dat we gaan isoleren, van het aardgas af gaan en overstappen op duurzame energie. Er komt heel wat op ons af de komende jaren. We zijn benieuwd naar alle zorgen, wensen en ideeën! Aanmelden of reageren? Mail naar: info@warmkamerik.nl. Meer weten? Kijk op https://www.warmkamerik.nl

23 Mei 2024
Duurzaamheidswinkel 19.00-21.00 uur
Lezing: Natuurlijk tuinieren hoe doe je dat?

De natuur heeft ons veel meer te bieden, dan we vaak beseffen. Zowel in de siertuin als bij de voedselproductie zijn er mooie en natuurvriendelijke alternatieven.
Tuinontwerper Geral Overbeek heeft 35 jaar ervaring in het natuurvriendelijk tuinieren.
Op deze avond vertelt hij hoe je dat doet en wat de voordelen zijn voor mens, natuur en de biodiversiteit.
Voor ons voedsel zijn er natuurvriendelijke manieren zoals permacultuur, natural farming of voedselbossen.             Wil je daar meer over weten, kom dan donderdag 23 mei naar de Duurzaamheidswinkel Voorstraat 75 in Woerden. Er is natuurlijk ook gelegenheid tot het stellen van vragen.                                                                                                        Waar: Duurzaamheidswinkel Voorstraat 75 Woerden.
Tijd: Donderdag 23 mei 19.00 tot 21.00 uur.
Aanmelding bij n.h.secretaris@woerden.knnv.nl uiterlijk dinsdag 21 mei.
Vanwege de beperkte ruimte is aanmelden verplicht.
Kosten: vrije gift, alleen contant

25 Mei 2024
Zero Waste verpakkingsvrije winkeltour

Start om 10 uur vanaf de Duurzaamheidswinkel. Deelname is 5 euro. Opgeven door een mailtje te sturen aan: zerowaste@duurzaamwoerden.nl of via de link https://zerowastenederland.nl/helpen/zero-waste-wandeltours/

Wil je weten hoe je boodschappen doet met minder plastic? En bij welke winkels je terecht kunt met je eigen bakjes en zakjes? Wil je anderen ontmoeten die ook graag minder plastic gebruiken? Ga dan met ons mee op pad!

Wat gaan we doen?

  • Gids Kirsty heeft een mooie tour langs Zero Waste locaties voor je samengesteld. In haar zoektocht naar afvalvrij winkelen heeft zij toffe lokale ontdekkingen gedaan. Ze deelt graag met jou bij welke adressen je terecht kan met je eigen verpakkingen en waar je plasticvrije producten kunt kopen. Samen bezoeken jullie deze favoriete lokale adressen. Zo krijg je als deelnemer de fijnste tips en is afvalvermindering helemaal niet zo moeilijk meer!
  • We bezoeken tenminste vijf locaties, met een divers aanbod. Denk daarbij aan vers aanbod, toko, groentenboer, producten in bulk, plekken waar je kunt repareren of tweedehands kunt scoren, en een lunchroom of koffiezaakje. Deze locaties kun je ook na de tour herkennen aan de Zero Waste raamsticker, met daarop 'Neem gerust je eigen verpakking mee'. Tijdens de tour ontmoet je toffe duurzame ondernemers die vaak ook een goed verhaal te vertellen hebben. Laat je inspireren!
  • Er is voldoende gelegenheid om al je persoonlijke vragen te stellen.

Wat neem je mee?

  • Goede schoenen.
  • Een paraplu of regenkleding als het nat weer is;
  • Je eigen boodschappentas(sen) en herbruikbare potjes, bakjes en zakjes, voor aankopen onderweg;
  • Een beker voor koffie of thee.

En verder

De tickets zijn non-refundable (geen terugbetaling mogelijk). We zijn een kleine burgerorganisatie en doen alles vrijwillig. Wanneer je toch niet kunt deelnemen zien we je ticketprijs als een donatie aan dit initiatief. Dan vervalt je ticket en gaat deze naar iemand op de wachtlijst.

21 en 22 Juni 2024
In de TechnoHub Industrieweg 2b Woerden
SportSpullenBeurs

Wat is het: De SportSpullenBeurs is een breng-, haal- en ruilbeurs voor sportkleding,-schoenen en -materialen.
Wil jij opruimen, ontspullen, duurzaam
sporten en sportspullen een 2e kans geven? Dan is dit dé beurs voor jou!                                                                         

Hoe werkt het: Breng je sportspullen die je niet meer gebruikt op
vrijdagavond 21 juni naar de TechnoHub in Woerden.
Je ontvangt punten voor elk ingeleverd artikel. Deze punten kun je zaterdag 22 juni inruilen voor 2e kans sportkleding,-schoenen of -materialen. Natuurlijk mag je ook je punten doneren voor mensen met een
kleinere beurs!

Waar en wanneer: De SportSpullenBeurs wordt gehouden op:
vrijdagavond 21 juni (18:00-21:00) en
zaterdagochtend 22 juni (09:00-12:00)
in de TechnoHub, Industrieweg 2b in Woerden.
www.SportSpullenBeurs.nl 

Andere activiteiten

11 - 19 mei 2024
Nationale Vogelweek

De afgelopen jaren - dit is alweer de 12e editie! - hebben we tijdens de Nationale Vogelweek duizenden natuurliefhebbers mee naar buiten mogen nemen op vogelexcursie. En nadat dit in coronatijd niet mogelijk was, en we in deze jaren alleen digitale vogelroutes konden aanbieden, organiseren we in 2024 weer gewoon een Vogelweek met echte excursies van echte excursieleiders. Daarnaast zijn er ook weer digitale vogelroutes, voor wie dan in haar/zijn eigen tijd op pad wil. Zo kunnen we vrijwel iedereen gegarandeerd leuke natuurbelevingen bezorgen dit voorjaar.

Klik >>HIER <<

11 - 18 mei 2024
Fair Trade Week

Fairtrade: eerlijk voor mens en milieu

Fairtrade werkt er hard aan om het leven van miljoenen boeren en werknemers beter te maken en tegelijkertijd het milieu te beschermen. Wij vinden dat mensen en het milieu niet los van elkaar gezien kunnen worden. Boeren doen namelijk keihard hun best om ons te voorzien van voedsel en katoen. Maar ze staan voor enorme uitdagingen. De aarde wordt warmer, waardoor ze te maken hebben met lagere opbrengsten en ziektes die zich snel verspreiden bij planten. Dit is niet eerlijk en moet veranderen!

Klik >>HIER<<

13 - 19 mei 2024
"On the way to PlanetProof" week

Tijdens de campagneweek worden consumenten extra bewust gemaakt dat ze met On the way to PlanetProof gemakkelijk een duurzamere keuze kunnen maken in de supermarkt.

Klik >>HIER<< voor meer informatie

18 mei 2024
Wereld Plantendag
Sommige mensen hebben een fascinatie voor planten. En die mogen op 18 mei hun lol op, want dan is het Wereld Plantendag ofwel Fascination of Plants Day. Elk jaar op 18 mei gevierd.

Uiteraard voor het behoud van planten, maar ook de diversiteit ervan, agricultuur, voedsel, en het overbekende begrip duurzaamheid staan centraal op deze Dag. In 2013 voor het eerst gehouden, dus intussen een vaste klant van onze database.
 
20 mei 2024
Wereld Bijendag

De maand mei is een bijzondere maand voor de honingbijen. De kolonie is dan zeer actief, produceert volop voorjaarshoning en gaat vaak zwermen. Ook zijn in mei vele wilde bijensoorten actief. We roepen iedereen op om op deze dag eens stil te staan bij de (wilde) bijen in je leefomgeving. 

Kijk en verwonder!

Een mooie manier om dat te doen is door het fotograferen van honingbijen en hommels en solitaire bijen.

Klik op de link om te kijken hoe je aan onze fotowedstrijd kunt meedoen en welke leuke prijzen te winnen zijn.

Wil je op de hoogte blijven?

Klik >>HIER<< 

18 - 26 mei 2024
Week van de Biodiversiteit

 Biodiversiteit bestaat niet alleen uit de variatie tussen soorten, maar ook de biodiversiteit binnen soorten oftewel de genetische diversiteit en de diversiteit aan ecosystemen waarbinnen al dat leven zich afspeelt.  We danken ons leven aan die rijke biodiversiteit. Het levert ons niet alleen voedsel, maar ook drinkbaar water, zuurstof en zuivere lucht. En zorgt voor eindeloos veel verwondering en inspiratie. Biodiversiteit heeft ook een eigen, zelfstandige waarde: de intrinsieke waarde. Biodiversiteit is het beschermen waard! Om die reden werd de KNNV- de Koninklijke Natuurhistorische Vereniging- opgericht in 1901 opgericht. Wij richten ons sindsdien op natuurbeleving, natuurstudie en natuurbescherming.

Klik >>hier<<

21 Mei 2024
Excursie: de grienden van Landgoed Linschoten

Het Landgoed Linschoten is met ruim 500 hectare het grootste particuliere landgoed van het Groene Hart. Het wordt als eenheid beheerd waarbij landschap, natuur, boerenbedrijf en (cultuur)historie hand in hand gaan. Met zijn unieke landschap, monumenten, waterwegen en historie, is het landgoed een eiland van schoonheid en rust. Velen kennen het landgoed en fietsen of wandelen er geregeld.   

Startplaats: Toeristische Overstappunten (TOP) Landgoed Linschoten, bij de rotonde aan de M.A. Reinaldeweg te Linschoten.
Tijd: dinsdag 21 mei 2024 om 18.30 uur (duur is ongeveer 2 uur).
Goed schoeisel vereist.
Aanmelden bij: n.h.secretaris@woerden.knnv.nl uiterlijk zondag 19 mei (maximaal 20
deelnemers, dus reageer snel).
Kosten: gratis.

24 Mei 2024
Excursie: Inheemse flora rond de Cattenbroekerplas

Veel mensen hebben inmiddels ontdekt dat de Cattenbroekerplas in Woerden perfect is voor een ontspannend ommetje in het Groene Hart.
Tijdens de wandeling rond het water, langs authentieke houtkades en kleine slootjes, door het rustige NNN (Natuurnetwerk Nederland) gebiedje en langs de polders, kunnen we genieten van mooie luchten en van de steeds rijker wordende flora en fauna.
Dit bijna 4 km lange wandeltraject is in 2021 door de gemeente als pilot toegewezen aan het burgerinitiatief “Herstel de Inheemse Flora rond de Cattenbroekerplas” om ecologisch te beheren. Sinds die tijd zien we hoe de bermen steeds bloemrijker worden met steeds meer inheemse planten, insecten en vogels.
Loop 24 mei een rondje mee met initiatiefneemster Astrid Somers en wees getuige van de veerkracht van de natuur en zie hoe ze haar kans grijpt zodra wij haar de ruimte
geven!

Voor meer informatie op www.natuurronddecattenbroekerplas.nl
Startplaats: bij het strandje aan de Zeeweg in Woerden.
Tijd: 24 mei 2024 om 19.30 uur.
Aanmelding bij n.h.secretaris@woerden.knnv.nl uiterlijk woensdag 22 mei.
Kosten: gratis

26 Mei 2024
14.00 uur
Excursie: Biodiversiteit op Landgoed Bredius

We maken een wandeling over het Landgoed Bredius. Excursieleider Wiebe Kreton neemt de bezoekers mee naar boomgaarden, de geluidswal, de bosranden en het bloemrijke grasland, elk met zijn eigen specifieke planten, vlinders en insecten en vogels die samen het 200 jarige landgoed zijn charme geven.
Na de wandeling kunt u een kijkje nemen in de Pluk- en moestuin en de Educatieve tuin. Hier zijn leden van KNNV en IVN aanwezig om meer informatie te geven.

Startplaats: voorplein van het NME Centrum In Bredius, Kievitstraat 42 in Woerden.
Tijd: zondag 26 mei 2024 om 14.00 uur.
Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis.

1 Juni 2024
IVN Slootjesdag op Landgoed Bredius

Ontdek de wondere onderwaterwereld van een Woerdense sloot. Word Slootjesexpert met IVN Woerden op het Landgoed Bredius. Weet jij wat er allemaal bij jou in de sloot leeft? Ontdek het zelf en kom alles te weten over het waterleven en de waterkwaliteit tijdens de IVN Slootjesdagen! Kinderen van 4 tot 12 kunnen op zaterdag 1 juni 2024 samen met de IVN jeugdnatuurgroep De Buitenbanjers ontdekken hoe bijzonder het leven is in een schijnbaar doodgewone sloot. Onder begeleiding van IVN-natuurgidsen worden de kinderen gestimuleerd om lekker te gaan ‘scharrelen’ langs de oevers van het water. De IVN Slootjesdag is op zaterdag 1 juni 2024 van 10.00 tot 12.00 uur. Het startpunt is NMECentrum InBredius, Kievitstraat 42 in het Landgoed Bredius in Woerden.

Meedoen is gratis.                                                          Aanmelden is verplicht. Dit kan per e-mail naar andrevankleinwee@ziggo.nl Vermeld daarbij je naam en je telefoonnummer.

1 Juni 2024
Repair Café
Repair Cafe Woerden is bijna elke eerste zaterdag van de maand geopend van 9.30 tot 12.00 uur.
Inschrijven tot 11.30 uur
Check voor de actuele data de website www.repaircafewoerden.nl
Kom gezellig langs met defecte spullen of kleding.
Denk aan Huishoudelijke apparatuur, Speelgoed, Fietsen of lampen.
Onder het genot van een bakje koffie of thee gaan we samen kijken of we het kunnen repareren.
 
Adres Technohub 
 Industrieweg 2b, 3442 AE Woerden
5 juni 2024
Wereld Milieudag

Wereld Milieu Dag. Door UNEP - het milieuprogramma van de Verenigde Naties - is 5 juni ingesteld als 'Wereldmilieudag' (World Environment Day) en wordt sinds 1974 gehouden om overheden, bedrijven en individuen bewust te maken van onze milieuproblemen. De jaarlijkse viering van 'Wereldmilieudag' vindt telkens in een andere stad plaats en heeft een eigen thema.

Meer informatie >>hier<<

6 Juli 2024
Repair Café
Repair Cafe Woerden is bijna elke eerste zaterdag van de maand geopend van 9.30 tot 12.00 uur.
Inschrijven tot 11.30 uur
Check voor de actuele data de website www.repaircafewoerden.nl
Kom gezellig langs met defecte spullen of kleding.
Denk aan Huishoudelijke apparatuur, Speelgoed, Fietsen of lampen.
Onder het genot van een bakje koffie of thee gaan we samen kijken of we het kunnen repareren.
 
Adres Technohub 
 Industrieweg 2b, 3442 AE Woerden
7 September 2024
Repair Café
Repair Cafe Woerden is bijna elke eerste zaterdag van de maand geopend van 9.30 tot 12.00 uur.
Inschrijven tot 11.30 uur
Check voor de actuele data de website www.repaircafewoerden.nl
Kom gezellig langs met defecte spullen of kleding.
Denk aan Huishoudelijke apparatuur, Speelgoed, Fietsen of lampen.
Onder het genot van een bakje koffie of thee gaan we samen kijken of we het kunnen repareren.
 
Adres Technohub 
 Industrieweg 2b, 3442 AE Woerden
5 Oktober 2024
Repair Café
Repair Cafe Woerden is bijna elke eerste zaterdag van de maand geopend van 9.30 tot 12.00 uur.
Inschrijven tot 11.30 uur
Check voor de actuele data de website www.repaircafewoerden.nl
Kom gezellig langs met defecte spullen of kleding.
Denk aan Huishoudelijke apparatuur, Speelgoed, Fietsen of lampen.
Onder het genot van een bakje koffie of thee gaan we samen kijken of we het kunnen repareren.
 
Adres Technohub 
 Industrieweg 2b, 3442 AE Woerden
2 November 2024
Repair Café
Repair Cafe Woerden is bijna elke eerste zaterdag van de maand geopend van 9.30 tot 12.00 uur.
Inschrijven tot 11.30 uur
Check voor de actuele data de website www.repaircafewoerden.nl
Kom gezellig langs met defecte spullen of kleding.
Denk aan Huishoudelijke apparatuur, Speelgoed, Fietsen of lampen.
Onder het genot van een bakje koffie of thee gaan we samen kijken of we het kunnen repareren.
 
Adres Technohub 
 Industrieweg 2b, 3442 AE Woerden
7 December 2024
Repair Café
Repair Cafe Woerden is bijna elke eerste zaterdag van de maand geopend van 9.30 tot 12.00 uur.
Inschrijven tot 11.30 uur
Check voor de actuele data de website www.repaircafewoerden.nl
Kom gezellig langs met defecte spullen of kleding.
Denk aan Huishoudelijke apparatuur, Speelgoed, Fietsen of lampen.
Onder het genot van een bakje koffie of thee gaan we samen kijken of we het kunnen repareren.
 
Adres Technohub 
 Industrieweg 2b, 3442 AE Woerden