Hieronder vind je allerlei duurzame activiteiten zoals evenementen, presentaties, bijeenkomsten, workshops en bijzondere datums. De activiteiten van Duurzaam Woerden staan bovenaan, daaronder de agenda met andere activiteiten.
Vragen over de agenda of zelf een tip? Mail naar info@duurzaamwoerden.nl.
Activiteiten van Duurzaam Woerden
Op vrijdag 13 september 2024 verzorgt Norbert Daemen een presentatie met aansluitend een excursie met als thema de Vleermuis in Woerden.
De Duurzaamheidswinkel (Voorstraat 75) opent om 20.00 uur 's avonds. De presentatie begint om 20.30 uur en omstreeks 21.30 uur gaan we lopen (we gaan pas zo laat, omdat het al flink moet schemeren).
De toegang is gratis, donaties worden op prijs gesteld.
Op zondag 29 september is het Oogstfeest! Tijd om fruit te oogsten en je tas te vullen met het lekkerste fruit uit de boomgaard. Breng een bezoek aan de moestuin en proef de lekkerste producten.
Programma volgt nog. Voor informatie:
http://www.beleefwoerden.com/nl/evenementen/866169709/oogstfeest-woerden
Zondag 10 t/m zondag 17 november is het Nationale Klimaatweek. Voor het derde jaar op rij wil Stichting Zero Waste Groene Hart een mooi programma neerzetten in Woerden.
Doet jouw organisatie, school, bedrijf dit jaar ook mee door het organiseren van een groene activiteit? Denk aan een kledingruil, een speelgoedbeurs, het aanleggen van een geveltuintje, zwerfvuil rapen. Of misschien heb je een heel ander idee.
Laat het weten (zerowaste@duurzaamwoerden.nl) dan zetten we het op het programma erbij. Inspiratie nodig? Laat het weten. Jacqueline (0611531922) denkt graag mee.
Andere activiteiten
Wist je dat we wereldwijd 1/3 van het geproduceerde eten niet opeten? En dat dat in Nederland 1/4 is? In Nederland wordt jaarlijks ongeveer 2 miljard kilo voedsel verspild. Ofwel een file van Utrecht naar Barcelona met bumper aan bumper rijdende vrachtwagens gevuld met voedsel.
Voor informatie:
De Europese Mobiliteitsweek 2024 vindt plaats van 16 tot 22 september12. Dit jaarlijkse initiatief van de Europese Commissie promoot duurzame stedelijke mobiliteit en moedigt steden en gemeenten aan om een week lang aandacht te besteden aan duurzame mobiliteit. Het thema van dit jaar is "Gedeelde openbare ruimte"1, wat de nadruk legt op het belang van een ruimte waar mensen, vervoersmiddelen en activiteiten harmonieus samenkomen. Voor informatie: https://mobilityweek.eu/theme-2024/
World Cleanup Day is de grootste jaarlijks opschoonactie ter wereld. Inmiddels doen er 180 landen mee. In Nederland is IVN Natuureducatie de organisator van World Cleanup Day. Supporter van Schoon ondersteunt World Cleanup Day. Dit jaar is World Cleanup Day op 20 september 2024.
Voor informatie:
Dichtbij huis is er een vergeten jungle vol dieren. Kleine dieren, maar onmisbaar voor een gezonde bodem en dus voor ons. Zoek mee en ontdek wie er onder jouw voeten leven. In 2024 vieren we ook 10 jaar Bodemdierendagen: van 20 september tot en met 7 oktober! Het thema is: 10 voor de bodem! Duik ook mee onder de grond...
Voor informatie: http://bodemdierendagen.nl
Ontdek de wereld achter het stopcontact en de thermostaat. Waar komen elektriciteit en warmte eigenlijk vandaan? En hoe zorgen we ervoor dat die energie steeds schoner wordt? En dat we minder afhankelijk worden van het buitenland? Tijdens de Open Energiedag kan iedereen een kijkje nemen bij duurzame energieprojecten. Er zijn nu ruim 50 locaties verspreid door Nederland hiervoor aangemeld.
Voor informatie:
Voldoende water drinken draagt bij aan een gezonde levensstijl. Nergens ter wereld is de kwaliteit van het drinkwater zo hoog als in Nederland. Voor informatie: http://kraanwaterdag.nl
Nederlanders gaan de straat op om de boomspiegels in hun straat te vergroenen. Niet alleen worden de straten daar mooier van, ze vangen ook meer hitte en water af en bieden een thuis voor bijen, vlinders en vogels.
Voor informatie: http://guerrillagardeners.nl/boomspiegelfeest
Burendag is een initiatief van Douwe Egberts en het Oranje Fonds en wordt ieder jaar op de 4e zaterdag in september gevierd. Burendag is een dag waarop de buurt gezellig samenkomt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Want goede buren doen ertoe.
Voor informatie: http://www.burendag.nl
Wereld Vegetarisme Dag, 1 oktober, is in het leven geroepen om meer bewustzijn te creëren rondom vegetarisme en de positieve effecten daarvan. Deze dag kenmerkt ook de start van de Maand van het Vegetarisme.
Plant je mee
In oktober en november gaan we samen zoveel mogelijk bomen, struiken, vaste planten en bloembollen in de grond zetten.
Tegenwoordig beginnen veel mensen pas in het voorjaar met de tuin, maar eigenlijk is de herfst een veel beter moment om te planten. De grond is dan nog lekker warm en vochtig, perfect voor nieuwe planten om goed te wortelen. Ze gaan dan in een soort ‘winterslaap’. Wanneer de lente begint gaan ze meteen groeien. Zo geniet je in het vroege voorjaar al van een mooie groene en bloeiende tuin!
Een bloeiende lente, plant je in de herfst!
Voor info: https://plantmee.nl/
De “Koop Niks Nieuws Maand” is een uitdaging waarbij deelnemers proberen een maand lang geen nieuwe spullen te kopen. Dit initiatief is bedoeld om consumptie te verminderen, geld te besparen en duurzamer te leven. Het idee is om creatief te zijn met wat je al hebt, spullen te lenen of tweedehands te kopen, en zo je ecologische voetafdruk te verkleinen.
In Nederland wordt jaarlijks de Nationale Kringloopdag gevierd, een dag waarop de focus ligt op duurzaamheid, hergebruik en de circulaire economie. Georganiseerd door de Branchevereniging Kringloop Nederland (BKN), transformeren kringloopwinkels door het hele land in bruisende centra van activiteit.
Eet Geen Dierendag is in het leven geroepen door Wakker Dier om van 4 oktober de diervriendelijkste dag van het jaar te maken1. Op deze dag wordt Nederlanders gevraagd om geen vlees te eten en iets anders te eten2. Het doel is om mensen bewust te maken van de impact van vleesconsumptie op dierenwelzijn.
Kringloopwinkels spelen een cruciale rol in het bevorderen van een circulaire economie. Door gebruikte spullen een tweede leven te geven, dragen ze bij aan een aanzienlijke vermindering van CO2-uitstoot. Dit wordt niet alleen bereikt door het verminderen van afval, maar ook door het bieden van betaalbare goederen voor iedereen.
De Dutch Sustainable Fashion Week is de eerste Fashion week die zich richt op het zichtbaar maken van duurzame mode ontwikkelingen in Nederland. Daarbuiten we maken duurzame mode (toegankelijk) voor iedereen.
Voor informatie:http://www.dsfw.nl
Tijdens de Nationale Wecycleweek 2024 maakt Nederland kennis met de vele medewerker bij winkels, gemeenten, kringloopwinkels, installateurs, transporteurs en recyclefabrieken die elke dag alles uit de kast halen om Nederland veilig en duurzaam te laten “wecyclen”. Recycling van elektrisch afval is echt de moeite waard!
Het onderwijs is dé plek om de nieuwe generatie te bereiken en in aanraking te laten komen met duurzaamheid en de klimaatuitdagingen van de toekomst. Door hen van jongs af aan kennis en vaardigheden bij te brengen, kunnen zij leren hoe zij in de samenleving het verschil kunnen maken. De Dag van de Duurzaamheid in het onderwijs is in het leven geroepen om extra aandacht voor duurzaamheid in het onderwijs te vragen en de beweging van duurzame initiatieven te laten groeien. Elkaar inspireren staat hierbij centraal.
Op 14 oktober is het internationale e-waste dag. E-waste staat voor elektronisch afval. Oude of defecte elektronische apparaten die worden weggegooid. Veel van deze apparaten bevatten nog bruikbare grondstoffen en zijn daarom goed her te gebruiken of te recyclen. Benieuwd hoe en wat, zie voor meer info: https://www.circulairinbedrijf.nl/internationale-e-waste-dag/
De Nationale Energie Week is een cluster van zakelijke netwerk-events in het kader van verduurzaming en de energietransitie. De Nationale Energie Week voorziet daarmee in de behoefte aan zo'n vast jaarlijks moment van zowel de overheid als het bedrijfsleven.
Met Ons Water willen we Nederlanders bewust maken van het feit dat schoon, veilig en voldoende water niet vanzelfsprekend is. We zullen de komende jaren meer moeten doen en meer moeten investeren om Nederland te beschermen tegen water. Maar ook om te kunnen blijven genieten van water. En om onze watervoorraad op orde te houden.
Het lijkt heel gewoon dat er altijd schoon drinkwater uit de kraan komt. Dat we allemaal veilig zijn achter onze dijken en duinen. We hebben het ook goed geregeld. Maar het is nooit af, en het is niet vanzelfsprekend.
Info: https://www.onswater.nl/
Wil je meer weten over het duurzaam maken van je huis en de mogelijkheden om energie te besparen? Kom in contact met een huiseigenaar met een duurzame woning en leer van hun ervaringen!
Het is weer tijd voor de Fairtrade Week! Van 26 oktober t/m 3 november vragen we aandacht voor de boeren en werknemers die ons voedsel verbouwen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Een hele belangrijke week als je het ons vraagt! Supermarkten en merken promoten die week hun Fairtrade producten en vrijwilligers organiseren allerlei activiteiten om te laten zien hoe belangrijk eerlijke handel is.
Laat het donker donker en ontdek hoe mooi de nacht is tijdens de Nacht van de Nacht. De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties. Tijdens de Nacht van de Nacht worden er door het hele land evenementen georganiseerd in het donker. Honderden bedrijven en gemeenten doven lichten van gebouwen en reclameverlichting. Dit jaar wordt de Nacht van de Nacht voor de twintigste keer georganiseerd.
Zondag 10 t/m zondag 17 november is het Nationale Klimaatweek. Voor het derde jaar op rij wil Stichting Zero Waste Groene Hart een mooi programma neerzetten in Woerden.
Doet jouw organisatie, school, bedrijf dit jaar ook mee door het organiseren van een groene activiteit? Denk aan een kledingruil, een speelgoedbeurs, het aanleggen van een geveltuintje, zwerfvuil rapen. Of misschien heb je een heel ander idee.
Laat het weten (zerowaste@duurzaamwoerden.nl) dan zetten we het op het programma erbij. Inspiratie nodig? Laat het weten. Jacqueline (0611531922) denkt graag mee.
Tijdens Green Friday roepen we zoveel mogelijk mensen en bedrijven op om zich aan te sluiten bij de beweging. Dat betekent dat we deals links laten liggen en op deze dag juist iets groens terug doen voor de aarde. Zoals een boswandeling maken, bomen (laten) planten of spullen (laten) repareren of recyclen.
Meer info: https://greenfriday.nl/