Wie leest weet meer!

Haal meer (achtergrond) informatie over duurzaam reizen, lifestyle, mode, opvoeden, eten, klimaatverandering etc. uit boeken. Laat je inspireren door verhalen van anderen, je hoeft het wiel echt niet uit te vinden.

Bibliotheek Het Groene Hart

Lenen is het nieuwe kopen! 

“Alles wat we de komende 10 jaar aan spullen nodig hebben, bestáát al.” Waarom zouden we dan nog grondstoffen verspillen en meer kopen. Bovendien is lenen veel beter voor je portemonnee!

Bibliotheek het Groene Hart heeft vestigingen in 7 plaatsen. Woerden, Harmelen, Kamerik, Zegveld, Oudewater,  Montfoort en Linschoten. Je hebt al een klein abonnement voor € 35,- per jaar! Hierbij heb je ook een abonnement op de luisterbieb. 

Storytel

Een alternatief voor een fysiek boek is een e-book of een luisterboek. Storytel is een platform dat veel Nederlandse boeken aanbiedt. Uitproberen van Storytel kan gratis via de proefperiode van 14 dagen. 

2e hands kopen? 

Booknext
De boekentas (nieuwe boeken met een krasje)
Boekwinkeltjes
Marktplaats

Heb je ook een boekentip? E-mail de titel, auteur en een omschrijving van 20-50 woorden naar info@zerowastegroenehart.nl, dan delen wij hem graag. 

Het Klimaatboek

Greta Thunberg

Het klimaatboek toont glashelder aan hoe de vele crisissen op onze planeet met elkaar samenhangen en vertelt de onverbloemde waarheid over hoe en waarom onze wereld verandert.

Een boek met zeer veel interessante informatie, veel feitenkennis. Geen luchtige kost maar geschikt voor degene die willen weten hoe het echt zit.

Stuffocation

James Wallman

“Living more with less”

We hebben meer spullen dan we ooit nodig hebben, kleren die we niet dragen en speelgoed waar nooit mee wordt gespeeld. Een praktisch boek wat vanuit de psychologie, marketing, economie en cultuur kijkt naar het wat, hoe en waarom van alles wat we maar steeds kopen.

Er is leven na de groei

Paul Schenderling

Aan de hand van kleine en grote verhalen neemt het boek je mee naar het Nederland van 2024.
Daarbij passeren vele concrete verbetervoostellen de revue, voor de inrichting van de economie, de sociale zekerheid, de landbouw, de zorg en  obiliteit. Ook laat het boek zien wat deze veranderingen praktische betekenen voor jouw dagelijske leven, in je huishouden, je werk en je leefomgeving.

De luxe van genoeg

Martin van der Gaag

De luxe van genoeg laat zien dat juist schrappen tot meer voldoening kan leiden. Weg dus met die overvolle agenda, een huis vol troep, meer werk dan je lief is, eindeloos shoppen en voor de buis hangen.
Een makkelijk leesbaar positief boekje vol tips. Martin van der Gaag is journalist bij het tijdschrift “Genoeg”. Het boek is net zo inspirerend als het tijdschrift.

Ooit aten we dieren

Roanne van Voorst

Wij zijn opgegroeid in een tijd waarin het eten van dieren normaal is. Maar wetenschappers voorspellen echter dat dit in de nabije toekomst taboe zal worden. Dit levert excursies op naar slachthuizen en vragen van kleinkinderen aan opa hoe we ooit dieren hebben kúnnen eten. Nog meer zinnige argumenten voor een plantaardige dieet. 

Te luisteren via Storytel

Drawdawn - Het meest veelomvattende plan ooit de klimaatontwrichting te keren

Paul Hawken

In dit boek lees je over de 100 meest effectieve oplossingen van wetenschappers van over de hele wereld om klimaatontwrichting te keren. Een wat zwaarder en diepgaander boek. 

Hoe gaan we dit uitleggen

Jelmer Mommers

Jelmer legt helder en overtuigend uit wat het grootste probleem van onze tijd – klimaatverandering – nu eigenlijk is. Een wat diepgaander boek, maar zeer boeiend. 

Te leen bij Bibliotheek Groene Hart – Te luisteren via Storytel

Eerste hulp bij klimaatverandering

Anabella Meijer

Dit boek benaderd klimaatverandering  met cartoons, verhalen, kleur en humor en is daarom ontzettend ‘lekker en leuk’ om te lezen. 

Te leen bij Bibliotheek Groene Hart

De verborgen impact

Babette Porcelijn

In dit boek lees je over wat er achter de schermen allemaal gaande is wat een enorme impact dit heeft op onze planeet. Als je weet waar de grootste problemen zitten, kun je pas echt effectief verduurzamen. 

Te leen bij Bibliotheek Groene Hart

Doe het Zero

Nicky en Jessie Kroon

Jessie en Nicky delen simpele recepten om zelf van alles te maken en verpakkingen te besparen. Van schoonmaakproducten tot make-up, wraps, shampoo, energybars, geurstokjes en bijenwasdoeken. 

Te leen bij Bibliotheek Groene Hart – Ebook via Storytel

Dit is een goede gids

Marieke Eykschoot

In dit boek dat op magazine achtige wijze is geschreven (vol interviews) vind je dé duurzame alternatieven op het gebied van kleding, verzorging, eten, wonen, werken en vrije tijd. Het boek bevat handige adressen, mooie merken, fijne plekken, verrassende weetjes en handige oplossingen. Lekker om door te bladeren. 

Te leen bij Bibliotheek Groene Hart

Plastic soup atlas

Michiel Roskam Abbing

De afgelopen decennia hebben we naast de voordelen ook de downsides leren kennen van plastic. Plastic vervuilt de oceanen en daarmee ook ons eten. Dit boek geeft aan de hand van mooie afbeeldingen  een overzicht van de wereldwijde plastic soep, de oorzaken en de oplossingen. 

Het zero waste project

Nicky en Jessie Kroon

Het Zero Waste Project is het experiment van Jessie en Nicky Kroon om zo afval (en vooral plastic) vrij mogelijk te leven. Met veel humor vertellen ze over hun successen en mislukkingen van hun plasticdieet. Hét basisboek voor een duurzame lifestyle.

Te leen bij Bibliotheek Groene Hart  – Te luisteren via Storytel

Weg ermee

Dennis storm

“Leef thuis alsof je op reis bent.” Dan gebruik je alleen je lievelingshanddoek, heb je je favoriete kleren bij de hand, drink je uit luxe hotelglazen en heb je geen afwas. Je hebt geen keuzestress en kunt alles makkelijk vinden. Dennis Storm laat je alle voordelen zien die er zijn als je minder spullen hebt. 

Te leen bij Bibliotheek Groene Hart – Te luisteren via Storytel

Alles wat overblijft

Joshua Fields Millburn

Minimalisme gaat er over dat je gelukkiger kunt zijn met juist mínder spullen. Joshua laat zien hoe de maatschappij ons doet geloven dat meer, meer, meer  zou moeten zorgen voor geluk. Boeiend verhaal over 2 rijke jongens die het roer omgooien.  

Te leen bij Bibliotheek Groene Hart – Te luisteren via Storytel

Vegan Vibes

Lisa Steltenpool

Vegan? Krijg je wel genoeg ijzer binnen? En eiwitten dan? Diëtist Lisa Steltenpool legt uit dat je ruim voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt als je plantaardig eet. Vegan eten is mega gezond en ook nog eens beter voor de planeet. Leuk boek om te leren hoe dit nu zit.  

Te leen bij Bibliotheek Groene Hart – Te luisteren via Storytel

Donut economie

Kate Raworth

Het huidige economische systeem draait om groei groei groei… Er zijn steeds meer economen die zich afvragen of deze theorie niet totaal achterhaald is. Is er geen alternatief? De donut economie is hét nieuwe economisch model voor de 21e eeuw. Taaie kost maar zeker interessant. 

Te leen bij Bibliotheek Groene Hart – Te luisteren via Storytel

Gewoon goed

Karen Kammeraat

De Gewoon Goed koopgids neemt je op een laagdrempelige manier mee langs allerlei verschillende producten en laat zien welke alternatieven er zijn. Want voor elk product is er een duurzame variant! Karen Kammeraat is al 25 jaar bezig met een zoektocht naar duurzame producten.

Onzichtbare vrouwen

Caroline Criado Perez

Interessant boek over de verschillende behandeling van mannen en vrouwen wereldwijd.  Onzichtbare vrouwen onthult de verborgen manieren waarop vrouwen vergeten worden en de impact van die uitsluiting op hun gezondheid en welzijn.

Guerilla Gardening

Jenny van Gestel

Ontzettend leuk praktisch DOE boek vol tips om je eigen leefomgeving te vergroenen. Leer zaadbommen en mos graffiti maken en knutsel huisjes voor dieren om de biodiversiteit te vergroten.  

Te leen bij Bibliotheek Groene Hart