Van Zero Waste Café tot Beweging: Het Verhaal van Zero Waste Groene Hart

In het hart van 2018 werd een visie werkelijkheid, toen Simone, Jolanda, Ilja en Kirsty het inspirerende idee kregen om een Zero Waste Café te organiseren. Hun evenement in het Rietheater trok maar liefst 100 gelijkgestemden aan, allen gepassioneerd door het ruilen, delen, lenen, consuminderen, afval scheiden en zwerfval rapen. Het was duidelijk dat ze niet alleen waren in hun streven naar een duurzamere wereld. Met een nieuw ontworpen logo was Zero Waste Groene Hart officieel geboren. Van daaruit groeide het initiatief, met evenementen zoals een speelgoedruilbeurs, en het groepje evolueerde tot een beweging met een missie.


Zero Waste Groene Hart: Een serieuze partner

Zero Waste Groene Hart  heeft zich inmiddels ontpopt als een serieuze partner, met name in samenwerking met de gemeente Woerden op het gebied van zwerfvuilacties. Bijvoorbeeld, wanneer acties zoals de peukenactie worden georganiseerd, worden (meer dan 280!!) zwerfvuilambassadeurs uit Woerden benaderd via de dienst afval en reiniging.

In 2021 opende zich een mooie gelegenheid voor Zero Waste Groene Hart toen zij de kans kregen om hun intrek te nemen in de Duurzaamheidswinkel (op het adres Voorstraat 75, Woerden). Dit resulteerde al snel in het opzetten van verschillende ruilkasten en de Recyclebar. Daarnaast werden er diverse workshops en lezingen georganiseerd.

De inspanningen van Zero Waste Groene Hart krijgen regelmatig media-aandacht. Een selectie van deze artikelen is te vinden onderaan deze pagina.

Bovendien onderhoudt Zero Waste Groene Hart een nauwe samenwerking met Zero Waste Nederland, waarmee zij gezamenlijk streven naar een duurzamere toekomst.

Robert Swan
Het is aan MIJ

Afvalvrij leven in Woerden en omstreken

Afval, en vooral restafval en plastic, heeft een enorme impact op het milieu. In Woerden hebben we per huishouden gemiddeld 423 kilo afval per jaar. Dit is 131 kilo onder het gemiddelde in Nederland. We doen het dus hartstikke goed in Woerden. Toch belandt hiervan nog steeds 162 kilo in de verbrandingsoven. Dat is toch zonde?

Zero Waste Groene Hart wil hier verandering in brengen!

Wij weten uit eigen ervaring hoe je met kleine aanpassingen je afval kan verminderen. Minder afval, en toch comfortabel leven. Het kan echt!

Deel jouw ervaringen

Word lid van onze Facebook-groep en ruil praktische tips uit. Ontdek waar verpakkingsvrije producten te koop zijn, welke winkels je kunt bezoeken met je eigen potjes en bakjes, en deel je successen en mislukkingen in je persoonlijke zero waste uitdaging.

We werken samen met de gemeente om Zero Waste te promoten en om zo dit thema in het officiele beleid op te laten nemen.

Informatie en Deelname

Ben je nieuwsgierig naar Zero Waste Groene Hart? Wil je meedoen of heb je een goed idee? We horen graag van je!

Samen kunnen we een verschil maken in Woerden en daarbuiten!

Zero Waste Groene Hart

Kirsty, Jolanda, Ilja, Laura, Karlijn, Marjan, Merel, Jacqueline en Simone. Daarnaast zijn er vele ZW “flex” vrijwilligers die zich aansluiten bij speciale acties zoals SwapSint.

Neem je eigen verpakking mee!

We moedigen Woerdenaren aan om hun eigen bakjes, zakjes en potjes mee te nemen naar de winkel. Van broodzakken naar de bakker, groentezakjes naar de groenteboer, potjes voor nootjes tot bijenwasdoeken voor het inpakken van kaas. Dat bespaart heel veel onnodige verpakkingen en dus afval.

In Woerden zijn er al veel winkels waar je verpakkingsvrij boodschappen kunt doen. Deze winkels herken je aan de sticker (afbeelding hiernaast).

Neem zelf je verpakking mee en begin je Zero Waste avontuur bij de leukste ondernemers van Woerden!

Hier vind je het overzicht van alle deelnemende winkels.

Wil je verpakkingsvrij winkelen buiten Woerden? Kijk dan op de site van Zero Waste Nederland waar alle locaties met sticker te vinden zijn.

Wil je zelf als ondernemer bijdragen aan verpakkingsvrij winkelen? Neem dan contact op met zerowaste@duurzaamwoerden.nl. Wij helpen graag!


Zero Waste Groene Hart in het Nieuws

https://www.woerdensecourant.nl/nieuws/algemeen/326480/ruim-30-duizend-peuken-geraapt-in-woerden

https://duurzaamwoerden.nl/minder-peuk-meer-leuk/

https://www.woerdensecourant.nl/agenda/2023/6/17/recyclebar-bestaat-1-jaar-350848

https://www.woerdensecourant.nl/nieuws/algemeen/301303/ruilkast-in-duurzaamheidswinkel-woerden-in-gebruik-genomen

https://www.woerdensecourant.nl/agenda/2021/11/6/swap-sint-293472

https://www.youtube.com/watch?v=dIjypxwzF6I (SwapSint)

https://www.woerdensecourant.nl/agenda/2023/3/18/landelijke-opschoondag-340013

https://www.woerdensecourant.nl/agenda/2023/5/24/zero-waste-wandeling-347892

https://www.woerdensecourant.nl/nieuws/algemeen/338258/duurzaam-woerden-valt-in-de-prijzen