Afvalvrij leven in Woerden en omstreken

Afval, en vooral restafval en plastic, heeft een enorme impact op het milieu. In Woerden hebben we per huishouden gemiddeld 423 kilo afval per jaar. Dit is 131 kilo onder het gemiddelde in Nederland. We doen het dus hartstikke goed in Woerden. Toch belandt hiervan nog steeds 162 kilo in de verbrandingsoven. Zonde toch?

Zero Waste Groene Hart wil hier verandering in brengen!

Wij weten uit eigen ervaring hoe je met kleine aanpassingen je afval kan verminderen. Minder afval, en toch comfortabel leven. Het kan echt!

Neem je eigen verpakking mee

We moedigen Woerdenaren aan om hun eigen bakjes, zakjes en potjes mee te nemen naar de winkel. Van broodzakken naar de bakker, groentezakjes naar de groenteboer, potjes voor nootjes tot bijenwasdoeken voor het inpakken van kaas. Dat bespaart heel veel onnodige verpakkingen en dus afval.

We delen stickers met de tekst “neem gerust je eigen verpakking mee” uit aan winkeliers, zodat klanten weten, dat winkels open staan voor eigen verpakkingsmateriaal. Inmiddels doen al zo’n 20 winkels mee en daar zijn we trots op.

Deel je ervaringen op Facebook

Ook hebben we een facebookgroep. Hier wisselen we praktische tips uit over waar bijvoorbeeld verpakkingsvrije producten te koop zijn, welke winkels je terecht kunt met eigen potjes en bakjes, maar ook om successen en mislukkingen in je eigen zero waste uitdaging te delen.

We lobbyen bij de gemeente om Zero Waste onder de aandacht te brengen en hopen dat het thema in het beleid opgenomen gaat worden.

Info en meedoen

Wil je meer informatie over Zero Waste Groene Hart, wil je meedoen of heb je een goed idee? Neem dan contact op met ons.

Zero Waste Groene Hart: Jolanda Zwetsloot, Simone Veltkamp, Ilja Moons en Kirsty Mulder