Wat kun je doen om je huis duurzamer te maken?

Hoe begin je met verduurzamen van je huis? Een ingewikkelde zaak, maar we kunnen wel helpen om het wat inzichtelijker te maken.

We onderscheiden:

 1. Oriëntatiefase
 2. Uitvoeringsfase
 3. Financiering

Een natuurlijk moment om iets aan verduurzaming te gaan doen is bij de aankoop of verbouwing van je huis of als je een apparaat  vervangt. Je doet dan toch investeringen.

Oriëntatiefase

Oriëntatiefase

Als je niet weet waar je moet beginnen en of het wel lukt,  kun je je op verschillende websites hierop oriënteren. Je kunt ook een adviseur in de arm nemen of een informatieavond bezoeken. Websites die je helpen bij je oriëntatie zijn:

 1. Greenhome
 2. Jouwhuisslimmer
 3. Milieucentraal
 4. Slimwoner

Je kunt ook persoonlijk advies krijgen door contact op te nemen met de Energiegroep Woerden.

En we onderzoeken op dit moment de mogelijkheid om Energy-parties te organiseren. Een soort Tupperware-party om persoonlijk met vrienden en buren te bespreken hoe je energieverbruik zich verhoudt tot dat van anderen en wat je zou kunnen doen om daarin verbetering aan te brengen.

Als je weet wat je wilt, kun je de volgende fase in: Een plan van aanpak maken.

Uitvoeringsfase

Uitvoeringsfase

Maak een plan voor de verschillende maatregelen die je de komende jaren kunt nemen. Niet alles hoeft in een keer. Denk goed na over de volgorde, Het is bijvoorbeeld niet slim om eerst zonnepanelen op je dak te leggen en daarna het dak aan de buitenzijde te isoleren. Er zijn adviseurs die je ook kunnen helpen bij het opstellen  van je plan van aanpak. Zie daarvoor de oriëntatiefase in de linkerkolom.

Verduurzamen van je woning  omvat drie werkgebieden.

 1. Isoleren
 2. Zuinig in gebruik
 3. Duurzame energie opwekken

Klik op een van de werkgebieden om meer te lezen over dit soort maatregel.

En als je dat allemaal weet dan kun je in de volgende kolom zien hoe je het kunt betalen.

Financiering

Financiering

Bij financiering maken we een onderscheid tussen de investering (wat moet je betalen) en de exploitatie (wat bespaar je en hoeveel tijd kost het voor je het geïnvesteerde bedrag weer terug hebt verdiend).

We onderscheiden vier manieren om de investering te betalen:

 1. eigen geld
 2. geleend geld
 3. subsidie
 4. belastingvoordeel

Zodra je de investering hebt gedaan, ga je merken, dat je minder energie gaat gebruiken of inkopen. Je bespaart dus kosten. Met die besparing betaal je de lening af of spaar je het uitgegeven bedrag weer bij elkaar. In die tijd ben je dus niet goedkoper uit, maar ook niet duurder. Nadat je klaar bent met terugbetalen, ben je wel  goedkoper uit. Sommige investeringen heb je al binnen een jaar terugverdiend (LED-lampjes), andere duren 4 tot 7 jaar. Een enkele investering duurt meer dan 10 jaar. Maar altijd is de terugverdientijd korter dan de tijd dat je het apparaat kunt gebruiken. Dus het loont altijd.

Op de volgende pagina vind je meer informatie over deze onderwerpen.

> Dit vind je vast ook leuk

Deze post heeft een reactie

 1. Mark

  Hoe staat t met jullie energy-party plan?

Geef een reactie

> Dit vind je vast ook leuk