In Glasgow begint op 31 oktober de COP26, de volgende VN-klimaatconferentie, 6 jaar na het Klimaatakkoord van Parijs 2015. Urgenda heeft het initiatief genomen om aandacht voor deze conferentie te vragen. Onder de titel The Climate Miles lopen ze daarom in oktober van Groningen naar Glasgow. Daarbij komen ze op 22 oktober ook door Woerden.

Oplettende voorbijgangers hebben hem al ontdekt en ook bezocht. in juni 2021 is de Duurzaamheidswinkel Woerden geopend in de Voorstraat 75. Niet een gewone winkel waar je spullen koopt maar een groot informatieplein met drie thema’s die aandacht krijgen: Energie, Circulair en Biodiversiteit. Vrijwilligers helpen de bezoeker verder in deze thema’s. Diverse duurzame productgroepen zijn beschikbaar gesteld ter ondersteuning van het advies en de keuze.

Het thema Energie is extra actueel door de forse stijging van de energieprijzen. Dit zorgt ervoor dat we nog sneller stappen zullen maken in het isoleren en duurzaam verwarmen van onze woning. Er is hier informatie en persoonlijk advies te krijgen over kleine energiebesparende maatregen maar ook over de grotere ingrepen in de woning zoals vloerisolatie of een warmtepomp.

Bredere discussies over het plaatsen van zonnevelden en windmolens zullen op deze plek geregeld terugkomen. Daarnaast heeft de gemeente Woerden deze maand de plannen bekend gemaakt om alle wijken en omliggende dorpen per 2050 aardgasvrij te maken. Alleen dat al zorgt er voor dat de inwoners met erg veel vragen komen te zitten. De initiatiefnemers van de Duurzaamheidswinkel zijn er dan ook van overtuigd dat dit informatieplein de komende jaren een nuttige functie zal hebben.

In de etalage hangt een grote wereldbol als symbool dat we zuinig moeten zijn op onze aarde, zuinig moeten zijn op de natuur en op de grondstoffen. Doel van de Duurzaamheidswinkel is om aan te tonen dat we met kleine veranderingen het net zo leuk en comfortabel kunnen hebben. Neem bijvoorbeeld de tandpasta tube. Elk jaar belanden 1,5 miljard plastic tandpasta tubes op stortplaatsen en in onze oceanen! Die vergaan niet en verstikken ons milieu. Er is een alternatief in de vorm van een tablet die besteld kan worden in een zakje. Samen kunnen we zo, door gedragsverandering, plastic tube-vrij poetsen tot onze nieuwe norm maken.

Opening Duurzaamheidwinkel op 22 oktober

Vrijdag 22 oktober 8:30 – 9:30 uur is de Duurzaamheidswinkel Woerden (Voorstraat 75) op een bijzondere en ludieke wijze officieel geopend

In Glasgow begon op 31 oktober 2021 de COP26, de volgende VN-klimaatconferentie, 6 jaar na het Klimaatakkoord van Parijs 2015. Urgenda heeft het initiatief genomen om aandacht voor deze conferentie te vragen. Onder de titel The Climate Miles zijn ze daarom in oktober van Groningen naar Glasgow gelopen. Daarbij kwamen ze op 22 oktober ook door Woerden. waarbij Marjan Minnesma de officiële opening met een bel ingeluidde..

De lopers van The Climate Miles gaan om 9.15 uur voor de deur bij de Duurzaamheidswinkel van start voor de 17e etappe naar Gouda.

U bent welkom bij de Duurzaamheidswinkel aan de Voorstraat 75 in Woerden, wekelijks op een van de inloopdagen, woensdag, vrijdag of zaterdag telkens van 10.00 tot 15.00 uur. Of stuur een mailtje naar winkel@duurzaamwoerden.nl

> Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

> Dit vind je vast ook leuk