Isoleren is de eerste en beste stap die je kunt zetten bij het verduurzamen van je woning. Alle energie die niet weglekt, hoef je niet opnieuw aan je woning toe te voegen. Goed isoleren kan wel tussen de 30 en 40 % van je energiegebruik verminderen. De ervaring leert dat goede isolatie in 7 tot 10 jaar is terugverdiend. Maar je hebt er dus veel langer plezier van.

Door een warmtescan te laten uitvoeren, kun je zien waar je woning de meeste warmte verliest. Zo’n warmtescan kun je laten uitvoeren door een professioneel bedrijf. De kosten bedragen ca.  € 500, maar die kun je terugkrijgen als je twee duurzaamheidsmaatregelen neemt. Een alternatief is dat je een scan aanvraagt. Dat kan via deze webpagina: warmtescan. In Woerden is een aantal vrijwilligers die zijn opgeleid om met een warmtecamera zo’n scan te maken. De kosten bedragen dan € 25.

Bij isolatie gaat het om de volgende delen van het gebouw.

  1. vloer (en/of kruipruimte)
  2. muren
  3. ramen
  4. dak
  5. kieren

Ventilatie
Het is van belang dat na de isolatie er wel voldoende ventilatie in de woning is. Af en toe een raam openzetten is niet genoeg. Mensen in de woning ademen zuurstof in en ademen koolzuurgas uit. Na een tijdje is er dus minder zuurstof in de kamer. Het is raadzaam om een mechanische ventilator de lucht te laten afzuigen en via ventilatieroosters de verse lucht weer in de kamer te laten komen.

Hier kunt u meer lezen over ventilatie van diverse ruimtes in de woning. Een woonkamer vraagt ca. 2,5 m3 per uur per m2 kamer. Een woonkamer van 8 x 4 m2 vraagt dus ca. 80 m3 verse lucht per uur. Zo’n (keuken)ventilator kost tussen de € 50 en € 150.