foto Onno Schmitz

Hoe mooi zou het zijn, een milieustraat in Woerden waar niet langer afval verzamelt en afgevoerd wordt, maar waar grondstoffen verzamelt en opnieuw ingezet worden. Vanuit die gedacht ging een brede afvaardiging uit Woerden op vrijdag 8 april op bezoek bij het Upcycle Centrum in Almere. Doel was om op deze inspirerende plek met elkaar na te denken over de komst van een dergelijk centrum in Woerden. Het initiatief voor de excursie kwam van Duurzaam Woerden, Zero Waste Groene Hart.

Het upcycle centrum in Almere is een plek waar lokale ondernemers óp het afval-brengstation, de daar ingeleverde grondstoffen weer omzetten tot nieuwe producten. Ook het gebouw zelf is zo opgebouwd dat het hergebruikt kan worden en het is volledig ingericht met materialen die er werden ingeleverd.

Dit was de perfecte locatie voor de woerdense initiatiefnemers om te kijken wat er in Woerden anders en nog beter kan. Die deelnemers kwamen van o.a. De gemeentewerf, De politiek, Duurzaam Woerden/Zero Waste Groene Hart en uit het bedrijfsleven. Ook De Terugwinning, een stichting die in Woerden al veel materieel en menselijk kapitaal terugwint, was aanwezig.

Er is veel geleerd uit de ervaringen in Almere. Zo blijkt regelgeving vaak weerbarstig. Dezelfde zak is bij iemand thuis nog oude kleding, maar eenmaal binnen een afval-brengstation is het afval, en wordt als gevaarlijk gezien. Naast lessen uit Almere werden bij de deelnemers onderling al vele verbindingen gelegd en gekeken hoe we het in Woerden nog beter kunnen doen. Zodat “Almere naar Woerden kan komen om te zien wat voor moois we hier doen” aldus 1 van de deelnemers.

De eerste concrete resultaten werden al dezelfde dag geboekt. De groepsmanagers van stadsreiniging Woerden en van Almere hebben een afspraak staan om ervaringen uit te wisselen over de praktijk. Er komt een Upcycle Kaart van Woerden waarop staat wat waarnaartoe gebracht kan worden, waar tweedehands of ge-upcycled gekocht kan worden, en wat dat oplevert voor maatschappij en milieu. “Huppekee door naar een beter wereld” zegt initiatiefneemster Kirsty Mulder daarover.

Uit de snelle resultaten blijkt dat alle deelnemers zeer gemotiveerd zijn samen te werken aan het reduceren van afval en het stimuleren van het zinvoller gebruik van grondstoffen. Er komt dan ook zeker een vervolg waar gewerkt wordt aan het opzetten van het Woerdense Upcycle centre. Wie mee wil praten kan alvast naar de borrel komen in de duurzaamheidswinkel. 16 april 15.00-17.00 uur, Voorstraat 75, bring your own. Daar zal zeker over dit thema worden doorgepraat.

Tekst: Brecht van der Laan

Beeld: Onno Schmitz

> Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

> Dit vind je vast ook leuk