Wil je in het voorjaar een bloeiende tuin vol leven, en kun je hierbij wel wat hulp gebruiken?

Stadsecoloog André van Kleinwee laat je in deze cursus in drie avonden stap voor stap zien hoe je jouw tuin natuurvriendelijk maakt. En goed nieuws: dat is minder onkruid wieden, meer Biodiversiteit en genieten!

Wat leer je in deze cursus?
Met deze cursus zet je de eerste stappen om natuur een plek te geven in je tuin. Van het maken van een schetsontwerp en het kiezen van beplanting tot onderhoud. De cursus helpt je bij elke stap op weg.

Voor wie?
De cursus is zowel voor eigenaren van een kleine stadstuin als voor eigenaren van een royale achtertuin. Heb je juist een grote lap grond rondom en achter je huis liggen? Dan kun je deze cursus ook volgen. De informatie en opdrachten zijn geschikt voor beginnende en ervaren tuiniers.

Praktische zaken

  • Data en tijden: 29 oktober, 12 november en 26 november van 20.00 – 22.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
  • Locatie: NME Centrum InBredius, Kievitstraat 42 (op landgoed Bredius) Woerden
  • Prijs: € 40,- voor de gehele cursus inclusief cursusboek en koffie/thee
  • Aanmelden: per mail bij de docent van de cursus andrevankleinwee@ziggo.nl
  • Betalen: op de eerste cursusavond contant bij de docent
  • Maximaal aantal cursisten: 15 personen

Cursusinhoud: de drie cursusavonden

29 oktober: natuurlijke kringlopen en omstandigheden, beginnen met een ontwerp

Een natuurvriendelijke tuin is een fijne, gezonde en groene plek voor mens, plant én dier. Maar hoe maak je die levende tuin optimaal voor alle aanwezigen?

Op deze eerste cursusavond leer je over natuurlijke kringlopen en voedselpiramides en natuurlijke omstandigheden zoals grondsoorten, vochtig en droog, zon en schaduw.

Je gaat aan de slag met het ontwerp van je eigen tuin: wat wil je veranderen en waarom? Thuis werk je dit uit in een vlekkenplan.

Je leert hoe je door het aanleggen van stapelmuren en houtstapels hoogteverschillen in je tuin kunt aanbrengen en de natuurlijke omstandigheden kunt veranderen. Met foto’s van voorbeelden doe je inspiratie op.

12 november: van vlekkenplan naar ontwerp, vijveraanleg en beplanting

Deze cursusavond bespreken we de globale vlekkenplannen, die de cursisten van hun tuin hebben gemaakt en hoe je dit kunt uitwerken naar een plattegrond op schaal.

Een vijver, hoe klein ook, maakt een tuin niet alleen mooier om te zien, maar trekt ook dieren naar de tuin. Je leert over de beplanting bij een vijver of een moeras, over dieren in en langs de vijver, welke problemen zich bij vijvers kunnen voordoen en hoe je die kunt voorkomen of oplossen.

Bij een natuurvriendelijke tuin is beplanting onmisbaar. Deze avond staan bomen, struiken, vaste planten en bolgewassen op het programma.

26 november: insecten, vogels en vlinders. Welke plant kan waar? Onderhoud van de tuin

Een natuurlijke tuin zit vol met leven: bodemdieren onder de grond en vogels, vlinders en insecten daarboven. Hoe lok je die naar je tuin en hoe kun je ziekten en plagen milieuvriendelijk bestrijden? Welke planten passen in jouw tuin en op welke plek? Dit komt aan bod op de laatste cursusavond, op 26 november.

Ook besteden we aandacht aan het onderhoud van de tuin, in het bijzonder het snoeien van struiken.

Tot slot bespreken we de ideeën die we bij deze cursus hebben opgedaan en hoe we met onze tuin aan de slag gaan.

Na de cursus

  • Weet je hoe je dieren naar je tuin trekt.
  • Weet je welke planten, bomen en bloemen in jouw tuin passen.
  • Heb je een plan hoe je je tuin wilt inrichten of omvormen naar een natuurvriendelijke tuin.

Docent André van Kleinwee

André van Kleinwee is van beroep stedelijk ecoloog. Zelf heeft hij een prachtige natuurtuin met een vijver, veel groen en weinig tegels. Vlinderstruiken en bloemen zorgen voor veel insecten. Hij heeft er ook kikkers en salamanders.

Voor zijn werk als stadsecoloog in de gemeente Gouda ontving hij in 2020 van de Vlinderstichting de prijs voor BovensteBeste Bermbeheerder.

 

> Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

> Dit vind je vast ook leuk