Op vrijdag 22 oktober 2021 luidde Marjan Minnesma van Urgenda de bel waarmee de Duurzaamheidwinkel aan de Voorstraat 75 in Woerden officieel werd geopend. Die bel was tevens het startsignaal van de 17e etappe van The Climate Miles. Hier ziet u hierover een kort filmpje. Een steeds grotere groep mensen loopt in oktober 2021 in etappes van Eemshaven naar Glasgow. Donderdagmiddag 21 oktober kwamen ze aan bij de stadsgrens van Woerden en werden daar welkom geheten door Duurzaam Woerden en de wethouder Duurzaamheid Tymon de Weger.

Op vrijdag 22 oktober verzamelde de groep zich voor de deur van de Duurzaamheidswinkel en na het startsein vertrokken ze richting Waarder en Gouda.

De duurzaamheidswinkel

Het pand is nu dus officieel geopend. Je kunt op woensdag, vrijdag en zaterdag tussen 10.00 en 15.00 uur binnenlopen met vragen over verduurzaming.

Duurzaamheid verdelen we over drie domeinen: energie, groen en circulair.

Bij energie is met zuinig gebruik de meeste besparing te behalen. Dat kan oplopen tot meer dan 40% van het gebruik in een woning die niet geisoleerd is. Alle energie die je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken. Het restant kun je zelf opwekken (zonnepanelen, warmtepomp uit lucht, aarde of water) of duurzaam inkopen, bijvoorbeeld bij de locale energiecoöperatie Woerden Energie.

Groen is een heel breed begrip. Het gaat om herstel van de voedselketen van alles wat leeft op de aarde. De voedselproductie voor de mens is daarvan een onderdeel, maar minstens zo belangrijk is dat er veel grond versteend is of aangeharkt in een monocultuur (alleen gras). Een stedelijk gebied is soms wel 8 graden warmer dan het onbebouwde land. De variatie in insecten is de laatste 50 jaar met meer dan 60% afgenomen.

Circulair betekent dat we geen nieuwe grondstoffen meer gaan delven, maar alles wat we nu hebben zo in elkaar zetten en weer uit elkaar halen dat we het opnieuw kunnen gebruiken. Als burger kun je dat niet allemaal zelf veranderen. Maar door te kiezen voor ruilen, lenen, afvalvrij kopen (zelf verpakking meenemen), kun je wel je bijdrage leveren en het vergroot de bewustwording van je omgeving.

In de Duurzaamheidswinkel kunnen we je hierover nog veel meer vertellen en laten zien, dus kom gerust een keer langs.

En wil je ons komen helpen? Graag, we kunnen nog vrijwilligers gebruiken zodat we naar meer openstellingsuren kunnen. Stuur ons een berichtje of kom langs.

Update: meer weten over de winkel? Kijk op onze winkel-pagina.

> Dit vind je vast ook leuk

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Jonathan reitsma

    Ik wil wel helpen in de duurzaamheidswinkel

    1. LexAlbers

      Hoi Jonathan, Leuk van je te horen. Heeft een van ons al naar je gereageerd? Kun je anders een mailtje sturen aan winkel@duurzaamwoerden.nl? Dan maken we een afspraak. Je kunt ook binnenlopen op woensdag, vrijdag en zaterdag tussen 10 en 15 uur op de Voorstraat 75.

Geef een reactie

> Dit vind je vast ook leuk