In huis is ook veel energie te besparen, deels door gedrag en deels door zuinige apparaten te kopen.

Bij apparatuur gaat het om:

  • verwarming
  • verlichting
  • keukenapparatuur (denk aan de boiler)
  • AV-apparatuur en computers

Hier lees je meer over de instelling van je keteltemperatuur

Als de CV-ketel (of combi-ketel) aan vervanging toe is, loont het de moeite alternatieven voor een gasgestookt verwarmingssysteem te onderzoeken. Grofweg zijn er twee alternatieven
  1. Een elektrisch verwarmingssysteem, dat het verwarmingswater verwarmt met elektriciteit.
  2. Een warmtepomp (die warmte uit de lucht, uit de aarde of uit water haalt).
Klik hieronder op de link om te lezen hoe een warmtepomp werkt. www.energievergelijk.nl/onderwerpen/warmtepomp

Veel thermostaten staan nog op 21 of zelfs 22 graden. Elke graad warmer kost een hoop energie. Vaak kan overdag de thermostaat wel op 20 graden en als je een trui aandoet, kan hij zelfs ’s avonds op 20 graden blijven staan.

Een uur voor je naar bed gaat, kan de thermostaat al naar de nachtstand (16 of 17 graden), omdat het huis maar heel langzaam afkoelt. En als je een slimme thermostaat hebt, kun je hem zo instellen dat hij een uur voor je opstaat, al begint met op te warmen, zodat het behaaglijk is als je uit je bed komt.

Op kamers waar je niet veel komt, kan de verwarmingskraan wel dichtgedraaid worden. En meestal wordt de badkamer alleen ’s morgens en ’s avonds gebruikt, dus ook daar kan de kraan een deel van de dag dichtgedraaid worden.

Overweeg ook om radiatorfolie achter de radiatoren te plaatsen. De warmte die naar achteren wordt uitgestraald, wordt dan weerkaatst en komt in de kamer terecht. Folie kost tussen de € 3 en € 4 per strekkende meter (50-60 cm breed).

LED-verlichting is tegenwoordig is tegenwoordig in alle soorten, maten en kleuren verkrijgbaar. Naar keuze wel of niet dimbaar, elke soort fitting. De kleuren zijn ook onbeperkt. Kleur wordt aangeduid in graden Kelvin (lichttemperatuur). Hoe hoger het getal, hoe witter het licht. Een gelige gloeilamp is € 2.000 Kelvin, een TL-balk-kleur is 2700 Kelvin.
Ten opzichte van een gewone gloeilamp is de energiebesparing 80% of meer. Een 60 Watt gloeilamp in LED-uitvoering gebruikt nog maar 8 Watt.
Ter vergelijking, een spaarlamp gebruikt ca. 13 Watt, een halogeenlamp 42 Watt).

Voorbeeld: de Ledlamp is ca. 5 x zo duur ( € 5,00 i.p.v. € 1,00.). De terugverdientijd is dan bij 750 branduren per jaar: € 4,00 / (60-8)/1000 kW * 750 branduren * € 0,21 = 0,5 jaar. Daar komt dan nog bij dat een Ledlamp 15 x zo lang meegaat, dus minder vaak vervangen hoeft te worden.

Je kunt  er zelf elke keer aan denken, maar je kunt ook “oogjes” in de kamer ophangen. Als er niemand in de kamer is, gaat het licht dan vanzelf weer uit.

Koelkasten, afwasmachines en wasmachines van ca. 8 jaar oud zijn meestal van het energietype A. Dat was toen een zuinig niveau. Inmiddels is de techniek verder voortgeschreden, zodat de huidige types (A+++) slechts 60% van de energie gebruiken en meestal slechts enkele euro’s duurder zijn. Vervanging van het oude apparaat levert dus veel energiebesparing op, maar ook nu kiezen voor het energie-zuinigste apparaat is financieel aantrekkelijk.

Voorbeeld: een tafelmodel koelkast energieklasse A kost € 199 en gebruikt 164 kWh per jaar. Een vergelijkbare koelkast energieklasse A+++ kost € 219 en gebruikt 91 kWh.
De meerkosten voor de zuiniger koelkast is in 1,5 jaar terugverdiend.
€ 20 (meerprijs) / (164-91) kWh/jaar * € 0,21 (kWh-prijs)) = 1,5 jaar.

Het gasfornuis kan vervangen worden door een elektrisch apparaat. Er zijn drie alternatieven.

  • Elektrisch koken
  • Keramisch koken
  • Inductie koken

Uitleg over de verschillende vormen van elektrisch koken

Veel apparatuur (computer, oplader voor je smartphone, TV, geluidsapparatuur) blijven altijd op standby staan. Dat verbruikt meer stroom dan je denkt.

Lees hier meer over energiebesparing en sluipverbruik voorkomen. (Milieucentraal)