Week zonder afval: meer dan 40 Zero Waste Wandeltours in heel Nederland

Ken je dat? Na elke maaltijd verdwijnt er weer een handvol plastic verpakkingen in de prullenbak. En je baalt van nóg een volle PMD-zak. Veel mensen willen graag anders, maar hoe? Met de tips & tricks én de favoriete winkeladresjes van een gids uit jouw woonplaats, leer je in een paar uur tijd je plastic-footprint drastisch te verkleinen. In de Nationale Week Zonder Afval – van 30 mei tot en met 5 juni – organiseert Zero Waste Nederland wandel- en fietstours op meer dan 40 plaatsen in het hele land. In Woerden kun je meedoen op 1 en 4 juni 2022.

Eigen verpakkingsmateriaal meenemen

Zero Waste Nederland werd in 2018 opgericht door Elisah Pals, die zelf toen al enige tijd afvalvrij leefde. Inmiddels inspireert zij duizenden mensen om hun leven met minder afval in te richten. Ook zorgde Zero Waste Nederland er al voor dat op de ruiten van zo’n 8.000 winkels in heel Nederland de Zero Waste Raamsticker plakt. Die sticker moedigt klanten op een eenvoudige en vriendelijke manier aan vooral hun eigen verpakkingsmateriaal mee te nemen en zo wegwerpverpakkingen te voorkomen. Nu Albert Heijn verpakkingsvrij boodschappen heeft geïntroduceerd in hun winkels, en de wegwerpbekertjes verbannen worden van werkplekken en uit de winkels, is de tijd rijp voor een alternatief voor de wegwerpmaatschappij.

Afvalvrij boodschappen doen

Pals: “We organiseren de Zero Waste Wandeltours op meer dan 40 plekken in het hele land: van Alkmaar tot Zutphen en van Leeuwarden tot Maastricht. Het enthousiasme is overweldigend! Afvalvrij boodschappen doen leeft echt, want de meeste tours zitten in no time vol. Veel gidsen gaan zelfs meerdere keren op pad met een groepje. Ook kunnen mensen de ‘Zelf op Pad’-tours boeken, om zo veel mogelijk deelnemers te kunnen inspireren. ”

Een lokale gids geeft de deelnemers in hun eigen woonplaats tips & tricks over hoe ze verpakkingsmateriaal kunnen vermijden en waar ze in hun eigen omgeving terecht kunnen voor het doen van hun verpakkingsvrije wekelijkse boodschappen. Pals: “Daarnaast ontmoet je tijdens de tour leuke mensen die ook geïnteresseerd zijn in een schonere wereld.”

Week Zonder Afval (week 22)

De Zero Waste wandel- en fietstours zijn in de Nationale Week Zonder Afval, van 30 mei tot en met 5 juni 2022. Dit is een campagne van MilieuCentraal waarvan ZWNL campagnepartner is. Tickets voor de tours koop je via https://zerowastenederland.nl/helpen/zero-waste-wandeltours/. Mocht je vragen hebben, stuur dan even een berichtje naar zerowaste@duurzaamwoerden.nl.

> Dit vind je vast ook leuk

Dit bericht heeft één reactie

Geef een antwoord

> Dit vind je vast ook leuk