𝗘𝗲𝗿𝘀𝘁𝗲𝗺𝗶𝗻𝗶 𝗿𝗲𝗰𝘆𝗰𝗹𝗲𝗯𝗮𝗿𝘃𝗮𝗻 𝗡𝗲𝗱𝗲𝗿𝗹𝗮𝗻𝗱 𝘃𝗮𝗻𝗮𝗳 𝘃𝗿𝗶𝗷𝗱𝗮𝗴 𝗶𝗻 𝗪𝗼𝗲𝗿𝗱𝗲𝗻 𝘁𝗲 𝗯𝗲𝘄𝗼𝗻𝗱𝗲𝗿𝗲𝗻.

De officiële opening vindt plaats op zaterdag 16 maart om 10:00 uur in
Parkcafé Bredius in Woerden tijdens de #weekvandecirculaireeconomie

Nieuw! Naast de Recyclebar ook de Mini Recyclebar!

Deze bar is dé communicatietool om bewustwording te creëren voor de transitie naar een Circulaire Economie en verbinding te versterken in straten bij de koffieautomaat op het werk en op scholen.

Karlijn van Kollenburg en Jacqueline van Noordenne van burgerbeweging Zero Waste Groene Hart uit Woerden zien dat de bewustwording van mensen om zuiniger om te gaan met de grondstoffen van onze planeet er nog weinig tot niet is. Mensen realiseren zich niet dat het delven van nieuwe grondstoffen en het maken van nieuwe spullen een van de grootste oorzaken is van,

1. klimaatverandering – CO²
2. verlies van biodiversiteit
3. vervuiling van ons leefmilieu
4. het steeds afhankelijker worden van andere landen voor het krijgen van die grondstoffen omdat ze op raken.

We wilden het abstracte concept ‘circulaire economie’ dichter bij de gewone burger brengen. want gedragsverandering en een andere consumptiecultuur begint met bewustwording. Na het opzetten van een grote recyclebar in de duurzaamheids-winkel zagen we de mini-biebjes in de straten en dachten we.. Hey! De gewone straat is een goede plek om mensen te laten zien:

Wat afval is voor de een, heeft waarde voor de ander!

Wil je ook een mini recyclebar zodat je materialen een tweede leven kunt geven? Neem dan contact op 0611531922 (Jacqueline) , 0623115537 (Karlijn) of Bestel hier jouw eigen mini recyclebar

De Reyclebar, van afval naar grondstof!

“One man’s trash, is another man’s treasure.”
(Robbie Robertson)


Wat voor de één afval is, is voor de ander een grondstof. Kijkend vanuit de Duurzaamheidswinkel aan de Voorstraat naar de Bruna waar pakjes worden af- en aangevoerd, ontstond in januari 2022 bij Jacqueline van Noordenne het idee om een soort tussenstation te worden voor onder andere bubbeltjesplastic. Dat tussenstation werd een houten rek met emmers en heeft plek voor wel tien soorten “afval” en kreeg de naam recyclebar. De recyclebar werd op 18 juni 2022 geopend. Nog geen half jaar later was de recyclebar al uitgegroeid naar 17 emmers. Achter elke emmer zit een verhaal (zie onderaan).

De originele Recyclbar in de Duurzaamheidswinkel. Jacqueline van Noordenne heeft pas de bakken voorzien van mooie houten naamplaatjes. Dit heeft ze gedaan samen met de Sleutelclub Kamerik.
Mini Recyclebar: ontworpen door Karlijn van Kollenburg. Gemaakt door De Terugwinning

Mini Reyclebar

In maart 2024 kreeg de recyclebar er een klein broertje bij; de mini recyclebar.

Deze prachtig uitgevoerde mini recyclebar is geschikt om te plaatsen in een school, een buurthuis, een bedrijfskantine of, zoals een mini biebje, in de tuin.

Wil je ook een mini recyclebar zodat je materialen een tweede leven kunt geven? Neem dan contact op 0611531922 (Jacqueline) , 0623115537 (Karlijn) of Bestel hier jouw eigen mini recyclebar

Media

Onze Recyclebar staat centraal in de nieuwste podcast van “In Woerden” door Erik Kroon. Je kunt de podcast beluisteren via deze LINK!

Over de recyclebar is dit artikel verschenen in het AD.

In de recyclebar in de Duurzaamheidswinkel kunnen de volgende
restmaterialen worden ingeleverd:

  • kroonkurken (opbrengst via oud ijzer naar Mantelmeeuw),
  • bubbeltjes plastic (hergebruik door webshop),
  • postzegels (opbrengst naar Maranathakerk),
  • plastic doppen (nieuwe voorwerpen door De Terugwinning),
  • panty’s (kapot) (koelfilters door Schoenplan),
  • knopen (activiteitenbegeleiding Vijverhof),
  • sieraden (nieuwe sieraden door Weesjes),
  • Douwe Egberts- en Pickwickpunten (opbrengst voor. Voedselbank, door Lions),
  • zip lock zakjes (hergebruik door Heemkundige kring),
  • kurken (hergebruik en isolatiemateriaal),
  • snoeren (wordt gesplitst in plastic en metaal),
  • gekleurde bordjes (gebroken) en badkamertegeltjes (mozaiek workshops),
  • kaarsvet (hergebruik Atelier Buitengewoon),
  • wol (dekens voor Oost-Europa, gebreid door ’t Oude Land),
  • katoen, garen, lint, ritsen en band (activiteiten begeleiding Zonnehof),
  • oud en buitenlands geld (Opbrengst voor oogoperaties in Afrika, door Lions),
  • papier, schriften, notitieblokjes, kleurboeken, briefpapier enz (Schoenendoosactie),
  • lege stiften en pennen (Recycling door firma Edding),
  • cartridges en kapotte gsm’s ( Opbrengst naar de A.L.S. stichting),
  • Cd’s en cd hoesje (nieuwe voorwerpen door VanPlestik),
  • kapotte boodschappentassen (worden door Zero Waste Groene Hart gerepareerd, zodat ze weer een ronde mee kunnen)
VanPlestik

CD’s en CD hoesjes

Een beschadigde cd kan door VanPlestik gerecycled worden tot bv een prullenbak of een lamp. (zie: LINK)

Boodschappentas

Boodschappen tassen

Een scheur in je shopper? Of het handvat is stuk? Niet weggooien. Lever hem in en neem een andere, gerepareerde tas, mee. Zero Waste Groene Hart herstelt de boodschappentas zodat deze nog weer een ronde mee kan.

WeCollect

Cartridges, kapotte gsm’s en laptops

Bij WeCollect (zie: link) weten ze nog heel veel waardevolle materialen uit cartridges, gsm’s en laptops te halen. De opbrengst gaat naar de A.L.S. stichting.

Jo-Ann en man met auto

Bubbelplastic

Het bubbeltjesplastic wordt opgehaald door Richard en Jo-Ann Eskens. Die runnen samen een webshop genaamt DSR models. Ze gebruiken het plastic om er voor te zorgen dat de schaalmodelauto’s onbeschadigd bij de verzamelaar aankomen.

Douwe Egberts- en Pickwick-punten

De Lions in Woerden zamelen deze punten in en worden door Douwe Egberts verdubbeld en dan krijgen ze er pakken koffie voor. Vorig jaar hebben ze zo 1700 pakken koffie aan de Voedselbank kunnen schenken.

Buitengewoon kaarsen

Kaarsvet

Stukken kaarsvet gaan naar atelier Buitengewoon. De deelnemers maken er weer nieuwe mooie nieuwe kaarsen.  

knopen kunst

Knopen

De gekleurde knopen gaan naar de Vijverhof in Harmelen. Esther Lassche werkt daar als vrijwilliger en knutselt samen met de bewoners de mooiste kunstwerken met de knopen.

Wilma Verwey kroonkurken

Kroonkurken

De kroonkurken worden opgehaald door Wilma de Bruijn-Verweij. Zij brengt ze naar een oud ijzer handel en de opbrengst gaat naar De Mantelmeeuw.

In de kroonkurken-emmer mogen ook metalen deksels van glazen potten. Wel belangrijk dat ze schoon zijn zodat ze geschikt zijn als oud ijzer.

Plastic doppen

De plastic doppen gaan naar De Terugwinning. Behalve fietsen herstellen, van oude deuren weer mooie planken maken, smelten ze ook plastic om tot nieuwe plastic producten.

Zakjes

Plastic zakjes (Heemkundige Kring Woerden)

De A5 zipp lock zakjes worden door de Heemkundige Kring Woerden hergebruikt.

Postzegels

Postzegels

De postzegels gaan via de Maranathakerk naar Kerk in actie

Serviesgoed

Serviesgoed / tegels

Met het serviesgoed worden mozaiek workshops gegeven. Mirjam Legters verzorgd bij haar thuis en op locatie voor zowel volwassenen als kinderen mozaiek workshops. De opbrengst van die workshops gaat naar Hope4hope.

Sieraden

De zussen Marlien en Helen geven enkele oorbellen en andere oude sieraden een nieuw leven. Ze verkopen de sieraden onder de naam “Weesjes”. De opbrengst gaat dan naar een goed doel. 

Wol Lia Recyclebar

Wol

De ingeleverde wolresten worden opgehaald door Anita Spies. Zij brengt de resten naar ‘t Oude Landt waar zij vrijwilliger is. Er worden stroken van de wol gebreid. Deze worden aan elkaar gezet en zo worden er dekens gemaakt die eenmaal per jaar worden verkocht. De opbrengst gaat dan naar een goed doel. 

Snoeren

Snoeren

De snoeren (verlengsnoeren, snoeren van opladers, enz. zijn allemaal welkom) worden door een oud ijzer handelaar opgehaald. Hij heeft een machine om de snoeren te strippen. Het plastic kan dan bij de PMD en het metaal levert wat geld op.

Vreemde valuta

Buitenlands geld

De Lions in Woerden zamelen oud en vreemd geld in. Van de opbrengt worden oogoperaties in Afrika betaald (lees hier meer: Vreemd en Oud Geld).

Schoenendoos actie Gerda

Papier

Als een kind in Sierra Leone geen schrift heeft mag het niet naar school. De Schoenendoosactie zorgt dus dat er in elke doos een schrift zit. Ook schriften waar al een aantal bladzijden zijn beschreven zijn welkom, net als kladblokken, notitieblokjes enz. (lees hier meer: Schoenendoosactie).

pexels-pixabay-36741

Kurken

Met het inzamelen van kurken behouden we een waardevolle grondstof voor een volgend leven. Kurk is namelijk een fantastisch basisproduct voor heel veel verschillende toepassingen. Van grondstof voor schoenzolen en duurzaam isolatiemateriaal tot toepassingen in de ruimtevaart. Bij de recyclebar gaan alle ingezamelde kurken naar Odin. Hier staat een speciale inzamelbak van Neleman. Deze firma zorgt ervoor dat elke kurk een nieuw doel krijgt door er prachtige en bruikbare producten van te maken. (zie: link). Let op: plastic kurken kunnen ze niet hergebruiken.

pexels-dids-1666603

Panty’s

Al vanaf het begin, dat Jacqueline met de recyclebar begon, was ze op zoek naar een afnemer voor panty’s. “Het is een prachtig product wat helaas heel snel kapotgaat.” En nu is het zover. Jippie. Schoenplan.nl komt de panty’s ophalen op het moment dat we een paar flinke dozen vol hebben. De panty’s worden gerecycled, waarbij de nog goede stukken stof opnieuw worden gebruikt en verwerkt in diverse stoffilters. (zie: link)

Pennen

Pennen / Stiften

Nog veel te vaak laten we ons verleiden om een gratis pen mee te pakken. En wat als de inkt op is? De vulling kan niet worden vervangen dus gaat de pen bij het restafval. Gelukkig hoeft dat nu niet meer want de firma Edding kan 80% van die pen nog weer hergebruiken. Ook stiften mogen ingeleverd worden (zie: link) .

Meer emmers, minder restafval!

Weet jij een afnemer voor een materiaal wat anders wordt weggegooid?
Laat het ons weten. We plaatsen dolgraag een emmer in de recyclebar erbij en heel Woerden spaart met je mee. Alles wat we niet bij het restafval hoeven te gooien scheelt weer.

zero waste logo

Wil je meer weten over afvalvrij en verpakkingsvrij leven?
Lees dan verder over Zero Waste Groene Hart.