Van afval naar grondstof

“One man’s trash, is another man’s treasure.” (Robbie Robertson)


Wat voor de één afval is, is voor de ander een grondstof. Kijkend vanuit de Duurzaamheidswinkel aan de Voorstraat naar de Bruna waar pakjes worden af- en aangevoerd, ontstond het idee om een soort tussenstation te worden voor onder andere bubbeltjesplastic. Dat tussenstation werd een houten rek met emmers en heeft plek voor wel tien soorten “afval” en kreeg de naam recyclebar. Achter elke emmer zit een verhaal.

Hoe inleveren?

Tip: hang thuis een tasje aan de kapstok en doe daar spullen in voor de recycle-bar. Als het tasje vol raakt of je gaat naar het centrum, neem dan het tasje mee en leeg deze in de duurzaamheidswinkel. Let op: plaats geen spullen voor de deur van de winkel. Lever alleen in tijdens onze openingstijden.

Welke spullen geschikt zijn om in te leveren en wat ermee gebeurt, dat lees je hieronder.

Wat kun je allemaal inleveren?


De volgende spullen kunnen bij de recyclebar worden gebracht
:

 • kapotte gekleurde bordjes en kopjes en badkamertegeltjes (dus geen wit serviesgoed),
 • kurken (mogen ook de “neppers” van plastic zijn),
 • kapotte gekleurde paraplu’s (zwarte en blauwe paraplu’s hebben we al voldoende)
,
 • kaarsvet (alle kleuren en maten zijn welkom),
 • overhemden (als ze versleten zijn in de nek of een scheur hebben, anders beter naar de kringloop)
,
 • wol (alle kleuren en hoeveelheden zijn welkom)
,
 • katoen (ook garen, lint, ritsen en band mogen in deze emmer)
,
 • kroonkurken, 
 • bubbeltjes plastic, 
 • postzegels (ook gestempelde)
,
 • plastic doppen (ook de deksels van bv pindakaaspotten),
 • knopen (alle maten en kleuren)
,
 • jam- en pindakaaspotten met deksel
.
Hieronder kun je een kijkje achter de emmers nemen.
 

Bubbelplastic

Het bubbeltjesplastic wordt opgehaald door Richard en Jo-Ann Eskens. Die runnen samen een webshop genaamt DSR models. Ze gebruiken het plastic om er voor te zorgen dat de schaalmodelauto’s onbeschadigd bij de verzamelaar aankomen.

Kaarsvet en kurken

Stukken kaarsvet en de kurken gaan naar atelier Buitengewoon. De deelnemers maken er weer nieuwe mooie nieuwe kaarsen van en beplakken met kurk de vogelhuisjes.  

Katoen

Het katoen gaat naar Tini Rijfkogel. Zij haakt van de restjes weer handige boodschappennetjes. Of ook wel oorbellen of een plaid. 

Knopen

De gekleurde knopen gaan naar de Vijverhof in Harmelen. Esther Lassche werkt daar als vrijwilliger en knutselt samen met de bewoners de mooiste kunstwerken met de knopen.

Kroonkurken

De kroonkurken worden opgehaald door Wilma de Bruijn-Verweij. Zij brengt ze naar een oud ijzer handel en de opbrengst gaat naar De Mantelmeeuw.

In de kroonkurken-emmer mogen ook metalen deksels van glazen potten. Wel belangrijk dat ze schoon zijn zodat ze geschikt zijn als oud ijzer.

Overhemden

De overhemden krijgen een tweede leven als tasjes en zakjes. Let op: momenteel hebben we meer dan genoeg overhemden ontvangen om iets moois van te maken. Ben of ken je iemand die wil helpen met naaien van tasjes en zakjes? Neem contact met ons op!

Paraplu’s

Van de stof van de paraplu’s maakt Bianca Kooij prachtige vlaggetjesslingers. Deze vlaggetjes schrikken niet van een regenbui dus kunnen het hele jaar buiten blijven hangen.

Plastic doppen

De plastic doppen gaan naar De Terugwinning. Behalve fietsen herstellen, van oude deuren weer mooie planken maken, smelten ze ook plastic om tot nieuwe plastic producten.

Postzegels

De postzegels gaan via de Maranathakerk naar Kerk in actie

Serviesgoed / tegels

Met het serviesgoed worden mozaiek workshops gegeven. Mirjam Legters verzorgd bij haar thuis en op locatie voor zowel volwassenen als kinderen mozaiek workshops. De opbrengst van die workshops gaat naar Hope4hope.

Wol

De ingeleverde wolresten worden opgehaald door Lia Kaastra-Beukers. Zij brengt de resten naar ‘t Oude Landt waar zij vrijwilliger is. Er worden stroken van de wol gebreid. Deze worden aan elkaar gezet en zo worden er dekens gemaakt die eenmaal per jaar worden verkocht. De opbrengst gaat dan naar een goed doel. 

Wij zoeken glazen potten voor peuken

Zero Waste Groene Hart is op zoek naar schone glazen potten waar jam of pindakaas in heeft gezeten. De eerste week van oktober organiseren zij de week van “minder peuk, meer leuk”. De Woerdense straten worden zoveel mogelijk peukvrij gemaakt. De peuken gaan in glazen potten om het probleem letterlijk zichtbaar te maken.

Meer afvalvrij?

Wil je meer weten over afvalvrij en verpakkingsvrij leven? Lees dan verder over Zero Waste Groene Hart.