Van afval naar grondstof

“One man’s trash, is another man’s treasure.”
(Robbie Robertson)


Wat voor de één afval is, is voor de ander een grondstof. Kijkend vanuit de Duurzaamheidswinkel aan de Voorstraat naar de Bruna waar pakjes worden af- en aangevoerd, ontstond in januari 2022 het idee om een soort tussenstation te worden voor onder andere bubbeltjesplastic. Dat tussenstation werd een houten rek met emmers en heeft plek voor wel tien soorten “afval” en kreeg de naam recyclebar. De recyclebar werd op 18 juni 2022 geopend. Nog geen half jaar later was de recyclebar al uitgegroeid naar 17 emmers. Achter elke emmer zit een verhaal.

Over de recyclebar is dit artikel verschenen in het AD. Wil je meer weten over afvalvrij en verpakkingsvrij leven? Lees dan verder over Zero Waste Groene Hart.

Onze Recyclebar staat centraal in de nieuwste podcast van “In Woerden” door Erik Kroon. Je kunt de podcast beluisteren via deze LINK!

Meer emmers, minder restafval!

Weet jij een afnemer voor een materiaal wat anders wordt weggegooid? Bijvoorbeeld kapotte panty’s, veters, sinasappelnetjes, verpakkingsmateriaal, stekpotjes, kralen of nog iets heel anders? Laat het ons weten. We plaatsen dolgraag een emmer in de recyclebar erbij en heel Woerden spaart met je mee. Alles wat we niet bij het restafval hoeven te gooien scheelt weer.

Hoe inleveren?

Tip: hang thuis een tasje aan de kapstok en doe daar spullen in voor de recycle-bar. Als het tasje vol raakt of je gaat naar het centrum, neem dan het tasje mee en leeg deze in de duurzaamheidswinkel. Let op: plaats geen spullen voor de deur van de winkel. Lever alleen in tijdens onze openingstijden.

Welke spullen geschikt zijn om in te leveren en wat ermee gebeurt, dat lees je in de onderstaande lijst.

Wat kun je allemaal inleveren?


De volgende spullen kunnen bij de recyclebar worden gebracht
:

  • kapotte gekleurde bordjes en badkamertegeltjes (dus geen wit serviesgoed),
  • kurken,
  • kapotte gekleurde paraplu’s (zwarte en blauwe paraplu’s hebben we al voldoende)
,
  • kaarsvet (alle kleuren en maten zijn welkom),
  • overhemden (als ze versleten zijn in de nek of een scheur hebben, anders beter naar de kringloop)
,
  • wol (alle kleuren en hoeveelheden zijn welkom)
,
  • katoen (ook garen, lint, ritsen en band mogen in deze emmer)
,
  • kroonkurken, 
  • bubbeltjes plastic, 
  • postzegels (ook gestempelde)
,
  • plastic doppen (ook de deksels van bv pindakaaspotten),
  • knopen (alle maten en kleuren)
,
  • jam- en pindakaaspotten met metalen deksel
,
  • sieraden,
  • glazen potten en sapflessen,
  • Douwe Egberts-punten,
  • Zip lock zakjes,
  • Snoeren,
  • Buitenlands geld,
  • Papier (schriften, kleurboeken, notitieblokjes, schetsboeken, vouwblaadjes, printerpapier, kladblokken)
Hieronder kun je een kijkje achter de emmers nemen.
 
Jo-Ann en man met auto

Bubbelplastic

Het bubbeltjesplastic wordt opgehaald door Richard en Jo-Ann Eskens. Die runnen samen een webshop genaamt DSR models. Ze gebruiken het plastic om er voor te zorgen dat de schaalmodelauto’s onbeschadigd bij de verzamelaar aankomen.

Douwe Egberts- en Pickwick-punten

De Lions in Woerden zamelen deze punten in en worden door Douwe Egberts verdubbeld en dan krijgen ze er pakken koffie voor. Vorig jaar hebben ze zo 1700 pakken koffie aan de Voedselbank kunnen schenken.

Buitengewoon kaarsen

Kaarsvet en kurken

Stukken kaarsvet en de kurken gaan naar atelier Buitengewoon. De deelnemers maken er weer nieuwe mooie nieuwe kaarsen van en beplakken met kurk de vogelhuisjes.  

katoen tini

Katoen

Het katoen gaat naar Tini Rijfkogel. Zij haakt van de restjes weer handige boodschappennetjes. Of ook wel oorbellen of een plaid. 

knopen kunst

Knopen

De gekleurde knopen gaan naar de Vijverhof in Harmelen. Esther Lassche werkt daar als vrijwilliger en knutselt samen met de bewoners de mooiste kunstwerken met de knopen.

Wilma Verwey kroonkurken

Kroonkurken

De kroonkurken worden opgehaald door Wilma de Bruijn-Verweij. Zij brengt ze naar een oud ijzer handel en de opbrengst gaat naar De Mantelmeeuw.

In de kroonkurken-emmer mogen ook metalen deksels van glazen potten. Wel belangrijk dat ze schoon zijn zodat ze geschikt zijn als oud ijzer.

overhemden tas

Overhemden

De overhemden krijgen een tweede leven als tasjes en zakjes. Aaf Wolswijk maakt van de tasjes overhemden.

Let op: momenteel hebben we meer dan genoeg overhemden ontvangen om iets moois van te maken.

paraplu vlaggetjes

Paraplu’s

Van de stof van de paraplu’s maakt Bianca Kooij prachtige vlaggetjesslingers. Deze vlaggetjes schrikken niet van een regenbui dus kunnen het hele jaar buiten blijven hangen.

Plastic doppen

De plastic doppen gaan naar De Terugwinning. Behalve fietsen herstellen, van oude deuren weer mooie planken maken, smelten ze ook plastic om tot nieuwe plastic producten.

FA8A626A73494503B67059643E3C9FB1

Plastic zakjes (Heemkundige Kring Woerden)

Toegevoegd aan de recyclebar is een emmer voor zip lock zakjes. Deze worden door de Heemkundige Kring Woerden hergebruikt.

Postzegels

Postzegels

De postzegels gaan via de Maranathakerk naar Kerk in actie

Serviesgoed

Serviesgoed / tegels

Met het serviesgoed worden mozaiek workshops gegeven. Mirjam Legters verzorgd bij haar thuis en op locatie voor zowel volwassenen als kinderen mozaiek workshops. De opbrengst van die workshops gaat naar Hope4hope.

Sieraden

De zussen Marlien en Helen geven enkele oorbellen en andere oude sieraden een nieuw leven. Ze verkopen de sieraden onder de naam “Weesjes”.

Wol Lia Recyclebar

Wol

De ingeleverde wolresten worden opgehaald door Anita Spies. Zij brengt de resten naar ‘t Oude Landt waar zij vrijwilliger is. Er worden stroken van de wol gebreid. Deze worden aan elkaar gezet en zo worden er dekens gemaakt die eenmaal per jaar worden verkocht. De opbrengst gaat dan naar een goed doel. 

Snoeren

Snoeren

De snoeren worden door een oud ijzer handelaar opgehaald. Hij heeft een machine om de snoeren te strippen. Het plastic kan dan de PMD en het metaal levert wat geld op.

Vreemde valuta

Buitenlands geld

De Lions in Woerden zamelen oud en vreemd geld in. Van de opbrengt worden oogoperaties in Afrika betaald (lees hier meer: Vreemd en Oud Geld).

Schoenendoos actie Gerda

Papier

Als een kind in Sierra Leone geen schrift heeft mag het niet naar school. De Schoenendoosactie zorgt dus dat er in elke doos een schrift zit. Ook schriften waar al een aantal bladzijden zijn beschreven zijn welkom, net als kladblokken, notitieblokjes enz. (lees hier meer: Schoenendoosactie).