Het plaatsen van plukbakken begint nu echt op gang te komen: er staan er inmiddels al 16 in heel Woerden. Dat heeft bewoners hier en daar geïnspireerd om nog meer te ondernemen. Een voorbeeld is Lekoord in Molenvliet. Nadat er eerder een plukbak was geplaatst, kwam het idee naar voren om een blinde muur te veranderen in een verticale tuin, waarin eetbare planten gaan groeien. We hebben dat samen met de bewoners uitgevoerd. Ook zijn er plannen voor het opknappen van de speeltuin, en een grote betegelde vlakte wordt in overleg met de gemeente omgetoverd in een groene oase. Daarvoor hebben we subsidie aangevraagd en ook gekregen. De resultaten zullen dit jaar zichtbaar worden.

En op de Jacob Catslaan in het Staatsliedenwartier maakt de plukbak deel uit van een project van omwonenden om een saai strookje om te vormen tot een gevarieerd groen pleintje.

In Molenvliet zijn er samen met het wijkplatform en de lokale ondernemers plannen om het Orakelplein om te vormen tot een groene plek, waar het leuk is om langer te verblijven. De eerste fase is het vergroenen van de kades van de Molenvliet (het riviertje dat nog steeds door de wijk en het winkelcentrum loopt). Door het plaatsen van bankjes en tafeltjes op het plein kunnen mensen (na de coronabeperkingen) elkaar ontmoeten. Er komt ook wat voor kinderen om te spelen. En natuurlijk bomen, struiken en bloemen. Er is een startbudget beschikbaar, maar we kunnen de kosten ook beperken door zelf onze handen uit de mouwen te steken. Wil je ons helpen bij deze opknapbeurt van je eigen wijk, geef ons dan een seintje, we kunnen hulp goed gebruiken!

En vorig jaar hebben we al plukbakken geplaatst op IJsseloord, de Rijnstraat, Emmakade, Schrijverspad en bij het Dorpshuis in Harmelen. Wil je ook een plukbak in je eigen straat? Ga dan naar onze website en meld je aan.

De plukbakken blijken nog een andere functie te hebben. Op verzoek van de gemeente is er bij de ingang van de parkeergarage aan de Meulmansweg een aantal minituintjes neergezet (deze keer niet met eetbaar groen, want er komt te veel verkeer langs). Daarmee is een illegaal parkeerprobleem opgelost!

En dit jaar gaan we nog met omwonenden van de Nieuwstraat aan het werk om meer groen in de straat te krijgen.

Heb je een idee om je straat of buurt groener te maken, of wil je meehelpen? Mail naar: info@duurzaamwoerden.nl of vul het formulier op onze website in om je aan te melden.

> Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

> Dit vind je vast ook leuk