“Zadenbibliotheek Het groene Hart” opent vrijdag 10 februari 2023 feestelijk haar deuren in Woerden. Het is de eerste locatie van de zadenbibliotheek in de regio. Met deze stap werkt Tuinspecialist Geral Overbeek samen met de Duurzaamheidswinkel in het centrum van Woerden. Deze zadenbibliotheek is een van de 67 vestigingen van Zadenbibliotheek Nederland. De officiële opening wordt verricht door Wethouder Jelmer Vierstra van onder andere duurzaamheid en klimaat in de gemeente Woerden. De bezoekers kunnen na de opening direct zaden meenemen voor het nieuwe groeiseizoen.

Update: de mooie foto’s door Hans Pieters vind je onderaan de pagina.

Zaden ruilen of lenen

Een zadenbibliotheek is een plek waar je zaden kan ruilen of lenen. Het gaat om zaden van groenten, kruiden en bloemen die gekweekt zijn op biologische basis dus zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Neem je zaden mee uit de zadenbibliotheek, dan is dat geheel gratis. Wel is het de bedoeling dat je van de gebruikte zaden een aantal planten zaad laat schieten en dat je deze aan het einde van het seizoen weer inlevert. Het werkt op basis van 100% vertrouwen.

Zadenbibliotheek in de Duurzaamheidswinkel

Geral Overbeek is een tuinontwerper van natuurvriendelijke tuinen. Als rasechte Woerdenaar ontdekte hij dat er nog geen zadenbibliotheek in de regio was. Zaden zijn van niemand en van iedereen. Zaden zijn tevens een product van de natuur en zouden niet door multinationals toegeëigend mogen worden. Een ontwikkeling die helaas wel gaande is. Om deze zaden lokaal beschikbaar te houden voor alle tuinliefhebbers is het idee van een zadenbibliotheek ontstaan. Het voordeel van een lokale uitwisseling is dat de gebruikte zaden aangepast zijn aan de lokale omstandigheden.

De zadenbibliotheek wordt gerund door een team van vrijwilligers die zich willen inzetten om onze leefomgeving te vergroenen. Geral is als initiatiefnemer gedreven om iets terug te doen voor de natuur en kan tevens zijn kennis inzetten om zaden te oogsten, schonen en sorteren. Om ze vervolgens via de Duurzaamheidswinkel aan te bieden. De visie van deze winkel sluit perfect aan bij de zadenbibliotheek. De winkel geeft informatie over duurzaamheid, hergebruik van materialen, energie, regenwaterbeheer, biodiversiteit en vergroening van de stad.

Hoe je kunt helpen

Omdat we net gestart zijn hebben we zaden van groenten en kruiden nodig om een mooi assortiment op te bouwen. Heb je zaden over van vorig seizoen, lever ze dan in bij de zadenbibliotheek met de naam, herkomst en oogstdatum.

Deze zadenbieb is een burgerinitiatief dat geheel draait op vrijwillige basis en zonder enige vorm van inkomsten omdat de zaden gratis beschikbaar gesteld worden. Om deze organisatie draaiende te houden zijn er wel wat kosten. Daarom zou je kunnen helpen door een financiële gift via deze link (Paypal). Hiermee kunnen de beperkte kosten worden voldaan voor zaadzakjes, stickers en andere kosten. Door jouw donatie kunnen we de zaden lokaal delen. Bij voorbaat hartelijke dank!

Kijk voor meer info op de pagina van de Zadenbieb. Heb je vragen over de zadenbieb? Je kunt contact opnemen met Geral Overbeek via een mail naar geraloverbeek@hotmail.com.

> Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

> Dit vind je vast ook leuk