Ludieke actie in oktober

Zero Waste Groene Hart organiseert in samenwerking met de gemeente een ludieke actie. We gaan van zaterdag 1 oktober tot en met donderdag 13 oktober Woerden vrij maken van peuken, onder het motto: “Minder peuk is meer leuk”. We willen namelijk iets doen om met zijn allen in een schonere leefomgeving te wonen. Minder peuken op straat is immers gezonder voor iedereen!

Wat je wellicht nog niet wist over peuken:

  • Peuken zijn het meest gevonden stukje zwerfvuil.
  • Ze zijn enorm schadelijk voor het milieu.
  • Behalve plastic zitten er ook allerlei schadelijke chemische stoffen in.

Hoe kun jij meedoen?

In een uur kun je ongeveer 260 peuken rapen en heb je een jampot vol. Reken zelf maar eens uit hoeveel je er kunt rapen als je clubgenoten, collega’s, buren, vrienden of familieleden meedoen. Goede tip: kom een gratis zwerfvuil-tang afhalen in de Duurzaamheidswinkel (of bij het stadserf)Je kunt meedoen door zelf een glazen pot (met deksel) met peuken te rapen. Lever je pot in bij de Duurzaamheidswinkel (Voorstraat 75, Woerden). Schrijf op de pot waar je geraapt hebt en eventueel het aantal peuken in de pot.

Wil je meedoen, vul dat dit aanmeldformulier in. Omdat het voor de organisatie en voor de media aandacht handig is te weten hoeveel deelnemers er zijn, vragen we je dit korte formulier in te vullen.

Heb je vragen? Mail naar zerowaste@duurzaamwoerden.nlHeb je een verfrissend idee om het probleem beter in kaart te brengen of oplossingen, neem contact op. Met elkaar maken we Woerden meer leuk met minder peuk! Doe je ook mee?

Na het rapen

Alle verzamelde potten stallen we uit in de etalage van de winkel. We brengen in kaart op welke locaties er peuken zijn geraapt en stellen een lijst samen wie er allemaal geraapt heeft: verenigingen, families en bedrijven. Aan een landelijke organisatie gaan we de aantallen doorgeven die er in Woerden worden geraapt, wat hopelijk aanzet tot meer actie vanuit de overheid. De geraapte peuken worden allemaal opgestuurd naar Bernard Merkx, een medewerker van “waste free oceans” (zie dit filmpje).  Hij doet onderzoek en wil onder andere proberen peuken te transformeren tot asbakken. 

Bekijk de foto's

Meer weten?

Zie voor de laatste update en het programma:

 

De Woerdense Courant berichtte op 14 juli 2022 over deze actie: https://www.woerdensecourant.nl/nieuws/algemeen/318340/steegjes-in-woerden-liggen-vol-peuken

Wil je meer weten over dit probleem? Bezoek dan de volgende websites:

Supporters van Minder Peuk Meer Leuk:

> Dit vind je vast ook leuk

Geef een reactie

> Dit vind je vast ook leuk