Klimaatburgemeester van Woerden

De Klimaatburgemeester van Woerden aan het woord!

“Mijn naam is Jacqueline van Noordenne. Ik ben Klimaatburgemeester van Woerden geworden omdat ik iets voor het klimaat wil DOEN. We kunnen wijzen naar de buurman of de overheid maar ik vind dat je best je eigen verantwoordelijkheid kunt nemen. Dat je je afvraagt wat je wél kunt doen.

Zo hebben Jolanda Zwetsloot en ik in oktober een peuken raap actie op touw gezet. Zoveel mensen die zich storen aan die smerige peuken op straat en als je dan hoort dat een peuk minstens acht liter grondwater vervuilt dan wil je daar toch iets aan doen? We hebben heel veel support gekregen: jong en oud is gaan rapen en ook bedrijven lieten geïnteresseerd personeel een pot met peuken rapen. Zelfs een hele school deed mee. Ik word er gelukkig van als ik van betekenis kan zijn. Met elkaar hebben we Woerden een stukje schoner gemaakt en bewoners geïnspireerd om in actie te komen.

Meer over klimaatburgemeester Jacqueline lees je in dit interview (ad.nl). Over de uitreiking van het Groene Hart door de klimaatburgemeester lees je meer in dit nieuwsbericht.

Klimaatwethouder gezocht!

Voor groene acties zijn wij op zoek naar jongeren met duurzame ideeën oftewel Klimaatwethouders, om samen met hen Woerden meer circulair, groener en duurzamer te maken.

“Het komende jaar wil ik zoveel mogelijk klimaatacties ondersteunen. De ideeen voor die acties komen van jongeren; de Klimaatwethouders. Zij moeten het doen met de aarde die mijn generatie heeft uitgeput, dus wil ik hun plannen graag steunen. We gaan samen aan de slag!”

Hanna Khomyk (Havo 4, Kalsbeek) heeft de actie “trui aan, kachel uit” opgezet. Ze is breien en haken gaan promoten bij jongeren en heeft een aantal brei/haak instuifmiddagen georganiseerd. Dit alles met als doel dat de kachel lager wordt gezet en er zodoende minder fossiele brandstof wordt gebruikt.

Heb je ook een gaaf groen idee? Lijkt het je leuk om Klimaatwethouder te worden? Mail dan de Klimaatburgemeester: jvnoordenne@gmail.com

Start jij een actie voor het klimaat?

Hieronder een paar suggesties. Zit er iets bij waar je warm voor loopt? Of misschien weet je nog iets veel beters? Neem dan snel contact op! Als Klimaatwethouder aan de slag is niet alleen van grote waarde voor het klimaat maar ook voor je persoonlijke ontwikkeling, bijvoorbeeld als maatschappelijke stage.

Picknick van Overvloed

Een lekkere gedeelde maaltijd organiseren met eten dat anders weggegooid zou worden.

Tassen maken

Restjes stof recyclen in een DIY om zo bijvoorbeeld hippe tassen te maken.

Klimaat promotiefilmpjes

Maak Youtube of TikTok filmpjes over het klimaat en duurzaamheid in Woerden.

Hoe kan jij bijdragen aan een beter klimaat?

“Ik geloof dat kleine acties een groot effect kunnen hebben. Als klimaatburgemeester wil ik jongeren ondersteunen bij hun groene ideeën. Niet wachten, maar zelf iets DOEN blijkt velen te inspireren om ook de duurzame weg in te slaan.“

Ook enthousiast geworden? Mail dan naar: jvnoordenne@gmail.com.

Wil je meer informatie over Zero Waste Groene Hart, wil je meedoen of heb je een goed idee? Neem dan zeker ook contact op met ons! Dit kan via: zerowaste@duurzaamwoerden.nl.